Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Reprezentantul OSCE pentru Libertatea Presei:…

Reprezentantul OSCE pentru Libertatea Presei: „Mai mult ca niciodată, trebuie să susținem jurnalismul independent”

Reprezentantul OSCE pentru Libertatea Presei Harlem Désir a îndemnat autoritățile din R. Moldova să depună mai multe eforturi pentru consolidarea libertății și pluralismului mass-media în țară, la încheierea vizitei sale de trei zile.

În cadrul discuțiilor sale cu autoritățile și alți interlocutori, Reprezentantul a discutat noul Cod al serviciilor media audiovizuale, adoptat recent în Parlament. Referitor la amendamentele legislative privind accesul la informație și proiectul de lege privind protecția datelor cu caracter personal, Désir a luat act de îngrijorările jurnaliștilor de investigație privind prevederile care ar putea introduce restricții nejustificate asupra muncii legitime a jurnaliștilor care relatează despre subiecte de corupție.

„Accesul la informație și relatarea despre subiecte de interes public nu ar trebui să fie împiedicate de obstacolele administrative care ar putea servi la protejarea persoanele, inclusiv autoritățile publice, de jurnalismul legitim de investigație”, a declarat Désir.

Anterior, în iunie 2018, Reprezentantul a oferit o analiză legală a proiectului Codului serviciilor media audiovizuale: www.osce.org/representative-on-freedom-of-media/385206

Reprezentantul a încurajat autoritățile să se abțină de la ingerințe nejustificate în activitatea mass-media în cadrul eforturilor lor de combatere a dezinformării și propagandei, și a reamintit despre necesitatea de a asigura fluxul liber de informații în conformitate cu angajamentele OSCE:

„Cel mai bun răspuns la propagandă și dezinformare este jurnalismul de calitate, jurnaliștii care lucrează conform standardelor profesionale ridicate și dezvoltarea mass-media independente. În epoca știrilor false și a dezinformării, jurnaliștii au o responsabilitate foarte mare. Vedem cu toții cum campaniile de denigrare și discursul de ură sunt răspândite. Aceasta este o problemă foarte îngrijorătoare, deoarece are un impact asupra funcționării democrației. De aceea, mai mult ca niciodată, trebuie să susținem jurnalismul independent, calitatea informațiilor și educația mediatică”.

În timpul vizitei sale, Reprezentantul a avut întruniri cu Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Tudor Ulianovschi, Președintele Parlamentului Andrian Candu, Președintele Consiliului Coordonator al Audiovizualului Dragoș Vicol și Președinta Radiodifuzorului Public Național „Teleradio-Moldova” Olga Bordeianu. De asemenea, Désir s-a întâlnit cu reprezentanți ai societății civile și ai comunității mass-media.

Désir a ținut un discurs la deschiderea Forumului Mass-Media, la invitația Consiliului de Presă din R. Moldova, Asociației Presei Independente, Centrului Independent de Jurnalism și Asociației Presei Electronice. De asemenea, el a participat la ceremonia de decernare a Premiului Media ADAMI pentru Diversitatea Culturală în Europa de Est pentru anul 2018.

În cadrul unor întâlniri separate, Reprezentantul s-a întâlnit cu Președintele Partidului Platforma Demnitate și Adevăr Andrei Năstase și Președinta Partidului Acțiune și Solidaritate Maia Sandu.