Principală  —  IMPORTANTE   —   Recomandările ANSA în contextul sărbătorilor…

Recomandările ANSA în contextul sărbătorilor pascale: „Evitați produsele alimentare din locurile neautorizate”

Sursa foto: ANSA

În contextul sărbătorilor pascale, când de pe masa consumatorilor nu va lipsi pasca și alte bucate tradiționale, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) îndeamnă cetățenii să fie precauți și să cumpere produse alimentare doar din locurile autorizate.

Consumatorii sunt în drept să solicite actele de conformitate și să verifice minuțios produsele achiziționate, pentru evitarea toxiinfecțiilor alimentare, se spune într-un comunicat al Agenției.

Recomandările ANSA pentru cetățeni:

  • Achiziționați alimente doar din unități înregistrate de ANSA;
  • Atrageți o atenție deosebită integrității ambalajului și termenului de valabilitate al produselor alimentare;
  • Verificați organoleptic produsele alimentare: mirosul, culoarea, consistența și lipsa caracteristicilor unui produs alterat (lipicios, țesuturi intacte, suprafețe deteriorate etc.);
  • Toate produsele alimentare preambalate, inclusiv cele de patiserie (pasca, cozonacii) trebuie să fie, obligatoriu, etichetate. Mențiunile de pe eticheta produsului să fie clare, lizibile, în loc vizibil pentru consumatori, în condițiile normale de cumpărare și utilizare, să nu fie acoperite sau separate prin alte inscripții sau desene. Aceasta trebuie să conțină denumirea produsului, ingredientele, numele producătorului/importatorului, contactele acestuia, alergenii prezenți și termenul de valabilitate;
  • Atenție la carnea procurată, care este un produs perisabil! Carnea proaspătă este elastică, de o culoare de la roz pal până la roșu închis, caracteristic speciei, în urma apăsării cu degetul trebuie să revină la forma inițială. Carnea sigură pentru consum este cea care are aplicată ștampila (marca de sănătate) pe carcase sau semicarcase, trebuie să fie vizibilă, trebuie să fie însoțită de certificatul sanitar-veterinar;

„Excepție are carnea de miel/ied din gospodăriile casnice. Proprietarii exploatațiilor nonprofesionale a căror număr de animale nu depășește 50 de oi sau capre mature și descendenții acestora (până la vârsta de 6 luni), își pot comercializa carnea de miel/ied, sacrificată tradițional în propria gospodărie, în condiții igienice suficiente, în baza carnetului de sănătate al animalelor. 

Valorificarea acestor produse este admisă doar fie direct din gospodărie, fie în locuri autorizate în acest scop (piețe agroalimentare, târguri, expoziții, iarmaroace)”, menționează ANSA.

  • La procurarea ouălor examinați aspectul exterior. Coaja ouălor proaspete trebuie să fie curată, tare, integră, mată, poroasă, fără pete și miros. Verificați informația despre data durabilității minimale, indicată pe produs, după cum urmează DDM:  xx.yy.zz (ziua, luna și anul); 
  • După procurare, produsele alimentare trebuie păstreate la frigider!
  • Evitați risipa alimentară de sărbători și alegeți să preparați produse alimentare atât cât este necesar pentru familia Dumneavoastră, afirmă ANSA.
  • Evitați produsele alimentare din locurile neautorizate! 

„Comercianții care vând produse alimentare din portbagajele mașinilor, pe străzi sau în alte locuri neautorizate, nu au posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare. Nu pot elibera bon de casă, cu care să justificați tranzacția comercială, în cazul unui produs neconform”, mai menționează Agenția.

În 2025, Paștele Ortodox va fi sărbătorit în duminica din 20 aprilie, iar Paștele Blajinilor va fi marcat la o săptămână de la sărbătoarea Învierii.