Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Reacția Tiraspolului, după ce Chișinăul…

Reacția Tiraspolului, după ce Chișinăul a anunțat că va primi transportoare blindate Piranha: „Militarizarea și înarmarea Moldovei nu este o soluție constructivă”

Sursa foto: novostipmr

Așa-numitele autorități din regiunea transnistreană susțin că „militarizarea și înarmarea Moldovei nu este o soluție constructivă” și că o astfel de abordare „nu duce la stabilitate și securitate pe malurile Nistrului”. Reacție Tiraspolului vine după anunțul autorităților de la Chișinău că Armata Națională a R. Moldova urmează să recepționeze un lot de transportoare blindate Piranha din partea Guvernului Germaniei.

Într-un video publicat pe Telegram, așa-numitului ministru de externe de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, a spus că nu exclude „că această tehnică va apărea în apropierea Zonei de Securitate”.

Nu exclud că această tehnică va apărea în apropierea Zonei de Securitate sau chiar în această zonă. În loc să se întreprindă eforturile politice și diplomatice pentru a rezolva problema într-un mod civilizat și constructiv, vedem abordări complet diferite, care nu duc la stabilitate și securitate pe malurile Nistrului. Militarizarea și înarmarea Moldovei nu este o soluție bună și constructivă. Astfel de acțiuni nu duc la nimic bun”, a declarat Vitali Ignatiev.

Ministerul Apărării al R. Moldova a anunțat pe 9 ianuarie, într-un comunicat, că Armata Națională urmează să recepționeze un lot de transportoare blindate Piranha din partea Guvernului Germaniei.

Primele unități urmau să ajungă în R. Moldova marți, 10 ianuarie. 

Tehnica va fi recepționată în contextul realizării obiectivului de modernizare a capabilităților Armatei Naționale și în baza aranjamentului semnat între Ministerul Apărării și partea germană în luna octombrie 2021, potrivit Ministerului Apărării al R. Moldova.

Ministerul nu a oferit detalii despre numărul unităților și nici despre modelul acestora.

Transportoarele vor fi utilizate în cadrul procesului de instruire a militarilor, care urmează să fie detașați în misiuni internaționale de menținere a păcii, menționează autoritățile.

MOWAG Piranha reprezintă o serie de transportoare blindate pentru trupe proiectată de către firma elvețiană MOWAG (denumită din aprilie 2010 General Dynamics European Land Systems – Mowag GmbH). Primul prototip a apărut în anul 1972, fiind proiectate și construite cinci generații până în prezent. Vehiculul a fost fabricat sub licență și în alte țări, având numeroase variante.