Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Reacția Ministerului Sănătății la acuzația…

Reacția Ministerului Sănătății la acuzația de organizare a licitației cu dedicație pentru procurarea analogilor de insulină

Silvia Radu, ministra Sănătății împreună cu Boris Golovin, președintele Asocațiai Diabeticilor din Moldova. 14 noiembrie 2018.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale consideră drept speculații declarațiile apărute în presă despre licitația publică privind Achiziționarea analogilor de insulină. Ziarul de Gardă a scris anterior că Ministerul Sănătății este învinuit că a organizat o licitație pentru achiziționarea insulinei cu dedicație pentru o companie ucraineană, care propune un preparat biosimilar al insulinei, mai ieftin în raport cu produsul original, dar încă netestat suficient.

În articolul „Insulină cu dedicație la Ministerul Sănătății?”, ZdG a inclus mai multe opinii cu referirea la asigurarea persoanelor cu analogi de insulină. În acest context, Ministerul precizează că regretă că unele asociații de specialitate „se lasă atrase în jocul de lobby al companiilor farmaceutice și al anumitor grupuri politice din spatele acestora”.

„Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale informează toate părțile interesate, despre faptul că introducerea biosimilarului insulinei este doar o alternativă la medicamentele folosite în anii precedenți. Toți pacienții, la recomandarea medicului, pot folosi orice medicament certificat în Republica Moldova. La momentul actual, biosimilarul insulinei este prescris doar copiilor și femeilor însărcinate. În contextul economiilor financiare acumulate, ne propunem să oferim posibilitatea de a trece la alternative biosimilare ale insulinei și altor grupuri de pacienți. Astfel, în 2019, toți pacienții care suferă de diabet zaharat vor avea acces la preparate moderne.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a primit asigurări din partea Agenției de Achiziții Publice despre legalitatea procedurilor de achiziție desfășurate în data 30 octombrie 2018 și informează că toate actele acceptate în cardul tenderului au fost verificate și nu contravin legislației naționale. Ca urmare a solicitării părților participante la proces, în cerințele tenderului au fost introduse o serie de modificări”, se precizează în reacția Ministerului.

În ceea ce privește medicamentul biosimilar de insulină glargin, ministerul precizează că acesta a fost înregistrat de către EMA în ianuarie 2018, iar Republica Moldova trebuie efectuată o procedură simplificată de înregistrare a medicamentelor care deja au trecut prin autorizări și teste în UE.

Părerile despre un biosimilar al insulinei glargin sunt împărțite. „Eu sunt un cetățean ascultător. Dacă e înregistrat un preparat în R. Moldova și dacă preparatul este înregistrat în alte țări, de ce el să nu poată fi folosit în R. Moldova? Nu poate fi mai rău un preparat care deja este folosit în alte țări. Pe nimeni, cu forța, nu va impune să folosească un preparat sau altul. Va fi totul la alegere. Cu cât mai mare va fi alegerea, cu atât mai bine”, zice Boris Golovin, președintele Asociației Diabeticilor din Moldova, tot el, deputat în Parlamentul R. Moldova pe listele Partidului Democrat.

Medici cu experiență din domeniu, care au solicitat să le protejăm identitatea, pentru a nu intra în conflict cu MSMPS, susțin însă contrariul. „E foarte rău ce se întâmplă. Pentru pacienți nu este bine. Deloc nu este bine. Lucrurile chiar sunt periculoase. Sigur că se face economie, iar asta nu e bine deloc. Este o greșeală foarte mare. Eu dacă aș fi pacient aș face revoltă mare și asta ar fi o atitudine absolut obiectivă”, precizează un medic endocrinolog-diabetolog cunoscut din R. Moldova. „Vă explic foarte simplu. Știți că sunt cizme finlandeze și cizme chineze. Așa e și cu medicamentele. Nu comparăm noi un produs de calitate cu un produs care, pare să fie aceeași cizmă, pare să fie tare calitativ la prima vedere, dar atunci când începem să lucrăm sau să purtăm, vedem mare diferență”.

Referitor la reacțiile medicilor, ministerul precizează că Agenția Medicamentului a elaborat și implementat un sistem electronic ce permite medicilor să raporteze efectele adverse ale medicamentelor folosite la tratarea pacienților: „În afară de certificări oficiale, naționale sau europene, Agenția Medicamentelor și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale este în permanentă procedură de control a efectelor medicamentelor folosite în instituțiile medicale din țară. De asemenea, îndemnăm medicii și pacienții să insiste asupra raportării efectelor adverse, dacă ele au loc. Sistemul de raportare a efectelor adverse a medicamentelor poate fi accesat la următorul link: http://www.amed.md/ro/raportarea-reactiilor-adverse”.

În reacția publică, Ministerul Sănătății nu a precizat cine este câștigătorul licitației.