Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Reacția Ministerului de Externe, după…

Reacția Ministerului de Externe, după ce o rachetă doborâtă de sistemul antiaerian ucrainean a căzut în apropierea localității Naslavcea

sursa foto: Daniel Vodă/ Facebook

La scurt timp după ce autoritățile au anunțat că o rachetă doborâtă de sistemul antiaerian ucrainean a căzut în apropiere de localitatea Naslavcea din R. Moldova, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) de la Chișinău a emis o declarație în care reiterează „condamnarea fermă de către țara noastră a atacurilor cu rachete asupra orașului Kiev și asupra altor localități din Ucraina, inclusiv racheta doborâtă de sistemul antiaerian ucrainean care a căzut în extremitatea de nord a localității Naslavcea din R. Moldova”.

„Aceste atacuri care escaladează în continuare situația de securitate reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internațional umanitar care interzice țintirea civililor și a infrastructurii acestora.

În această dimineață, responsabilii de la MAEIE au fost în legătură cu ambasada țării noastre în capitala Ucrainei asigurându-ne că tot personalul este în siguranță și monitorizează cu atenție evoluția evenimentelor. Cetățenii moldoveni din Ucraina se pot adresa în cazul oricărei necesități ambasadei de la Kiev sau consulatului de la Odesa pentru asistența consulară de specialitate, se arată într-o reacție a MAEIE.

Totodată, Ministerul de Externe menționează că atacurile asupra infrastructurii energetice a Ucrainei aduc prejudicii economice și sociale enorme întregului continent european, inclusiv cetățenilor Republicii Moldova care resimt efectele războiului din vecinătatea noastră: „MAEIE condamnă în termenii cei mai duri utilizarea de către Rusia a resurselor energetice pe post de arme”.

În dimineața zilei de luni, 31 octombrie, o rachetă doborâtă de sistemul antiaerian ucrainean a căzut în extremitatea de nord a localității Naslavcea din R. Moldova, aflată la hotar cu Ucraina. Potrivit responsabililor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), nu au fost înregistrate victime, dar ferestrele mai multor locuințe din Naslavcea au fost distruse.

„Autoritățile ucrainene au informat că în această dimineață a avut loc un atac cu drone asupra barajului Dnestrovsc1, de pe teritoriul Ucrainei, care este la o distanță de 10 km de barajul Naslavcea. Atacul rusesc nu a afectat barajul, dar au fost atacate componentele electrice aferente barajului ucrainean, vizate fiind transformatoarele electrice. Autoritățile ucrainene anunță că nu există pericol de inundații”, anunță MAI într-un comunicat.

Ulterior, Ministerul Apărării a anunțat că sistemele de supraveghere aeriană ale Armatei Naționale nu au detectat zboruri ilegale în spațiul aerian al R. Moldova: „Fragmentele rachetei doborâte nu au fost depistate de stațiile de radiolocație din cauza dimensiunilor și suprafeței mici de reflecție ale acestora”.

„Ministerul Apărării informează că geniștii Armatei Naționale se deplasează la fața locului pentru a cerceta terenul. Cu informații suplimentare vom reveni pe parcurs”, se arată într-un comunicat.

Luni, 31 octombrie, rușii au lansat mai multe rachete asupra Ucrainei. Șeful administrației din Cernăuți, Ruslan Zaparaniuk, a anunțat că în urma atacurilor rusești a fost afectată infrastructura critică. „Infrastructura critică a fost deteriorată în regiunea Cernăuți, în urma loviturilor cu rachete rusești”, a anunțat Zaparaniuk pe Telegram.