Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Reacția Ministerului Culturii față de…

Reacția Ministerului Culturii față de inițiativa privind transmiterea unui bloc al Bibliotecii Naționale în proprietatea Mitropoliei Basarabiei

Reprezentanții Ministerului Culturii (MC) declară că, deocamdată, instituția nu poate să formuleze o poziție cu privire la proiectul de lege care presupune transmiterea, din proprietatea publică a statului în proprietatea Mitropoliei Basarabiei, a unei clădiri în care se află blocul doi al Bibliotecii Naționale a R. Moldova.

Într-un răspuns pentru Ziarul de Gardă, Liuba Lupașco, consultant principal în cadrul Serviciului informare și comunicare cu mass-media a Ministerului Culturii, a declarat că instituția „abia a primit proiectul spre elaborarea avizului general al Guvernului asupra proiectului de lege” și că urmează „să centralizeze informația”, „să consulte poziția Bibliotecii Naționale și a experților în domeniu”.

„Noi abia am primit proiectul spre elaborarea avizului general al Guvernului asupra proiectului de lege. Urmează să centralizăm informația, să consultăm poziția Bibliotecii Naționale și a experților în domeniu, iar pentru aceasta este nevoie de timp. La moment, fără aceste informații, nu e corect sa formulăm o poziție”, a declarat Liuba Lupașco, consultant principal în cadrul Serviciului informare și comunicare cu mass-media a Ministerului Culturii.

Deputatul PAS, Virgiliu Pâslariuc, susține că autoritățile de la Chișinău au primit asigurări „că statul român va investi în păstrarea monumentului istoric, care nu va putea fi înstrăinat, cu obligația de a păstra intact aspectul său inițial”.

„Nu este o retrocedare, dar un gest de bunăvoință față de Biserica Ortodoxă Română şi Mitropolia Basarabiei din partea statului R. Moldova. Pentru a putea activa în condiții demne, Mitropolia Basarabiei avea nevoie de un spațiu, iar fosta clădire a Seminarului teologic, parte a complexului vechi mitropolitan, prezenta o soluție bună în această privință. Disponibilitatea Mitropoliei şi a statului român de a investi în protecția şi îngrijirea unui monument istoric de însemnătate națională a constituit una din rațiunile acestei alegeri. Nu se pun în discuție şi alte clădiri.

(…) Avem asigurări că statul român va investi în păstrarea monumentului istoric, care nu va putea fi înstrăinat, cu obligația de a păstra intact aspectul său inițial (şi cine a fost la fața locului poate vedea că numai acest aspect nu-l prezintă acum)”, susține deputatul Virgiliu Pâslariuc.

Un bloc al Bibliotecii Naționale ar putea fi transmis în proprietatea Mitropoliei Basarabiei

Potrivit unui proiect de lege, înregistrat în Parlament, pe 6 martie, de un grup de deputați PAS, clădirea fostului Seminar Teologic din Chișinău, care a fost naționalizată în perioada sovietică, și în care în prezent se află blocul doi al Bibliotecii Naționale a R. Moldova, ar urma să fie transmisă, cu titlu gratuit, din proprietatea publică a statului în proprietatea Mitropoliei Basarabiei, fără drept de înstrăinare.

Deputatul Dan Perciun, unul dintre autorii inițiativei, a declarat pentru ZdG că bunurile pe care le are Biblioteca Națională a R. Moldova în blocul doi urmează să fie „transferate” și „păstrate corespunzător”, și că Ministerul Culturii va oferi detalii despre cum va avea loc acest proces.

De cealaltă parte, reprezentanții Bibliotecii Naționale susțin că „instituția nu este gata de schimbările care trebuie să intervină” și că deocamdată nu are „alt spațiu pentru reamplasarea colecției” din blocul doi al bibliotecii.

Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, reprezentanții Mitropoliei Basarabiei au declarat că Biblioteca Națională a R. Moldova va putea folosi în continuare spațiile aflate în prezent la dispoziția ei. Potrivit acestora, clădirea fostului Seminar Teologic din Chișinău în care se află blocul doi al bibliotecii, a fost „proprietate de drept a Mitropoliei Basarabiei, care a funcționat până în anul 1944 inclusiv și a fost reactivată pe 14 septembrie 1992”.

„Biblioteca Națională va putea folosi în continuare spațiile aflate la dispoziția ei”. Prima reacție a Mitropoliei Basarabiei în legătură cu proiectul guvernării de la Chișinău