Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Războiul celor două maluri ale…

Războiul celor două maluri ale Nistrului. Ce știu tinerii din Chișinău și Tiraspol despre conflictul transnistrean

Astăzi, 2 martie, se împlinesc 27 de ani de la începutul războiului de pe Nistru. Am vorbit cu tineri din orașele Chișinău și Tiraspol ca să aflăm ce cunoaște tânăra generație despre evenimentele ce au avut loc în anul 1992. În timp ce unii s-au arătat puțin interesați despre acest subiect, alții ne-au povestit că rudele lor s-au numărat printre cei care au simțit pe propria piele consecințele războiului.

Ce cunosc tinerii din Tiraspol despre războiul de pe Nistru:

  • Valerii Dimitrov are 20 de ani. Tânărul este originar din Ceadâr-Lunga, însă locuiește și își face studiile la Tiraspol: „Am auzit de acest conflict. Din câte știu totul s-a început în orașul Bender. S-a împușcat și în Tiraspol. Au murit oameni”.
  • „Suntem într-un proces de globalizare. Nu văd o problemă de comunicare între două țări. Deseori vin în Moldova și iubesc această țară foarte mult. Fiecare țară își scrie istoria în felul său. Noi știm că orașul Bender a fost capturat, iar în Dubăsari a fost război”, spune Daniil Boiarkin, un tânăr în vârstă de 17 ani, care își face studiile la școala nr. 15 din Tiraspol. Daniil spune că tot ce cunoaște despre război a aflat din manualele de istorie.
  • „Nu cunosc multe detalii, dar am un bunel care a participat la acest război și a rămas în viață”, spune Maxim, un tânăr în vârstă de 22 de ani.
  • Ana, o tânără de 27 de ani, ne-a povestit că a vorbit cu mama sa de câteva ori la acest subiect, însă a învățat câteva ceva și la școală despre conflictul de pe Nistru: „Știu că a fost război, și după, ne-am separat în două republici diferite.
  • Vladislav este student în anul I la Universitatea de Stat Nistreană. S-a născut în Tiraspol și după studiile universitare dorește să rămână în continuare în orașul său natal. El este de părerea că tinerii nu poartă răspundere pentru deciziile și neînțelegerile conducerii ambelor părți: „Noi cu prietenii și rudele nu atingem subiectul războiului”.

Ce cunosc tinerii de la Chișinău despre războiul de pe Nistru:

  • Petru Iachimov s-a născut și trăiește la Chișinău. Și-a făcut studiile economice la o universitate din capitală și crede că unele lucruri par să fie exagerate privind relațiile dintre cetățenii de pe ambele părți ale Nistrului: „Nu m-am interesat de acest subiect niciodată și nici la școală n-am studiat nimic despre asta”.
  • Natalia ne-a povestit despre un protest în care a participat bunica sa în timpul conflictului transnistrean, în timp ce fratele bunicii ei a participat nemijlocit la acțiunile militare din anul 1992. Tânăra este originară din Transnistria, însă, în prezent studiază la Chișinău: „Unele detalii despre acest război le cunosc din manualele școlare, altele mi-au fost povestite de rudele mele”.
  • Student la una dintre universitățile din Chișinău, Constantin a avut ocazia să discute în trecut cu studenți din Transnistria. Aceștia, în opinia lui, erau informați parțial despre războiul moldo-rus: „Tinerii nu cunosc multe nici despre evenimentele din 7 aprilie 2009, iar despre conflictul de pe Nistru, cu atât mai mult”.
  • „Din cauza războiului, copiii din partea stângă a Nistrului emigrau la rude în Moldova. Erau foarte mulți copii în școala noastră”, povestește Olesea, care este originară din raionul Drochia. Tânăra își aduce aminte că tatăl ei putea fi trimis la acel război în calitate de militar.

Conflictul armat transnistrean a început la 2 martie 1992. Acordul de încetare a focului a fost semnat la 21 iulie 1992 de R. Moldova și Federația Rusă. Potrivit autorităților de la Chișinău, în război și-au pierdut viața 287 de persoane, circa 40 au fost date dispărute, alte 3500 au fost mutilate.