Principală  —  Ştiri  —  Social   —   R. Moldova transmite un lot…

R. Moldova transmite un lot de ajutor umanitar Turciei, în zonele afectate de seismele din februarie

Guvernul transmite un lot de ajutor umanitar populației din Turcia care a avut de suferit în urma calamităților naturale provocate de cutremure de pământ în zilele de 6 și 7 februarie, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Șase autocamioane, cu o încărcătură de circa 317 metri cubi de bunuri materiale, sunt escortate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență la punctul de trecere a frontierei Leușeni. 

Lotul include truse și seturi igienice, consumabile medicale, cuverturi, perne, tărgi sanitare și alte bunuri strict necesare, care urmează să ajungă în regiunile afectate de seism.

În urma solicitării de ajutor din partea Guvernului Turciei adresate comunității internaționale, MAI a identificat un lot de bunuri materiale pentru a fi acordate în calitate de ajutor umanitar persoanelor sinistrate. 

Valoarea totală a lotului umanitar este de peste 8 milioane de lei, aprobată în cadrul ședinței de Guvern din 15 martie în cooperare cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. 

Cutremurul cu magnitudinea 7,8, urmat de altul, câteva ore mai târziu, de 7,6, produse în Turcia și Siria la începutul lunii februarie 2023, a ucis peste 50 de mii de persoane (ale căror corpuri au fost găsite) și a făcut zeci de mii de răniți, potrivit unor bilanțuri incomplete. De asemenea, cutremurul a distrus sau avariat sute de mii de clădiri.