Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   DOC/ R. Moldova va oferi…

DOC R. Moldova va oferi Turciei un lot de ajutor umanitar în valoare de opt milioane de lei

R. Moldova va oferi un lot de produse de primă necesitate, în calitate de ajutor umanitar, persoanelor care au avut de suferit în urma cutremurelor de la începutul lunii februarie din Turcia. Valoarea suportului este de peste opt milioane de lei. O decizie în acest sens a fost aprobată de Executiv, în cadrul ședinței din 15 martie.

Decizia, potrivit Guvernului, „vine ca răspuns la solicitarea Guvernului Turciei adresată comunității internaționale, având în vedere că dimensiunea daunelor produse de cutremurele din 6 și 7 februarie anul curent depășește capacitățile naționale de răspuns”.

„Lotul este compus din produse alimentare și de igienă pentru adulți, hrană și articole de îngrijire pentru copii, perne, pături, prosoape, măști de protecție și alte bunuri cu o valoare totală de peste 8 milioane de lei”, anunță Executivul.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI), prin intermediul Serviciului Vamal și al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF), va asigura în comun cu Ministerul Finanțelor îndeplinirea operativă a formalităților de trecere peste frontiera de stat a bunurilor, astfel încât acestea să ajungă în cel mai scurt timp la destinație, anunță reprezentanții Cabinetului de miniștri: „Cheltuielile pentru realizarea misiunii de transportare vor constitui  348,7 mii lei și vor fi acoperite de MAI”.

Cutremurul cu magnitudinea 7,8, urmat de altul, câteva ore mai târziu, de 7,6, produse în Turcia și Siria la începutul lunii februarie 2023, a ucis peste 50 de mii de persoane (ale căror corpuri au fost găsite) și a făcut zeci de mii de răniți, potrivit unor bilanțuri incomplete. De asemenea, cutremurul a distrus sau avariat sute de mii de clădiri.

În acea zi, R. Moldova a trimis în Turcia o echipă de salvatori pentru ajutorarea poporului turc pe data de 06 februarie. Activitatea acestora a fost complet autonomă, utilizând un modul specializat de căutare – salvare urbană de sub dărâmături. Pe 18 februarie, echipa de salvatori a R. Moldova a revenit din misiunea internațională de acordare a sprijinului în salvarea victimelor cutremurelor produse în Turcia.

La sfârșitul lunii februarie, Guvernul de la Ankara anunța că peste 600 de persoane sunt anchetate în legătură cu blocurile care s-au prăbușit ca urmare a cutremurului mortal din 6 februarie, iar 184 de oameni, inclusiv antreprenori de construcții și proprietari de blocuri, au fost deja arestați.