Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Protest împotriva majorării prețurilor la…

Protest împotriva majorării prețurilor la serviciile medicale

Mai mulți oameni protestează în fața Ministerului Sănătății. Aceștia se arată nemulțumiți de majorarea tarifelor la serviciile medicale. „Protestăm împotriva unei tentative criminale de majorare a prețurilor pentru serviciile medicale ce sunt prestate. În loc să găsească soluții și să dea o mână de ajutor oamenilor săraci care și așa deabia supraviețuiesc, guvernanții noștri aprobă majorarea tarifelor”, susțin oamenii.

Amintim că, la finele anului trecut, Catalogul tarifelor unice a fost modificat printr-o hotărâre de Guvern. Astfel, majoritatea serviciilor medicale prestate în R. Moldova s-au scumpit. Unele prețuri au crescut de 2-3 ori, altele – de cinci ori și mai mult.

„Tarifele pentru servicii medicale au crescut pentru că acestea nu au fost ajustate la realitățile economice din ultimii șase ani. Ultima dată nomenclatorul fiind actualizat în 2011”, a declarat Denis Valac, șeful Direcției buget și finanțe a Ministerului Sănătății, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova. El susține că instituțiile medicale nu-și puteau acoperi cheltuielile suportate din cauza neajustării tarifelor. De asemenea, reprezentantul Sănătății a spus că sunt o serie de servicii medicale care s-au ieftinit.

De scumpirea serviciilor medicale s-a arătat îngrijorat și Mihail Cotorobai, Avocatul Poporului. Instituția Ombudsmanului va iniția o investigație în acest scop, urmând a fi stabilită măsura în care au fost justificate aceste majorări de prețuri, pe tipuri de servicii, și pe cât s-a ținut cont de coraportul preț/venituri ale persoanelor.

Ombudsmanul consideră că aceste scumpiri vor afecta considerabil realizarea dreptului la ocrotirea sănătății nu doar a persoanelor care nu au poliță de asigurare medicală, dar și a celor care dispun de ea. Și asta pentru că au fost majorate esențial și tarifele la servicii medicale, investigații medicale care nu intră în polița de asigurări medicale obligatorii.

„Asistența medicală va deveni un lux nepermis pentru mii de cetățeni din categoriile social vulnerabile, iar reducerea accesului la servicii medicale va conduce la sporirea morbidității și mortalității”, consideră Ombudsmanul, amintind de faptul că și fără aceste scumpiri multe persoane nu se adresau la medic din lipsă de bani sau din cauza corupției în sistemul de sănătate. Și asta deoarece pensia medie lunară nu acoperă minimul de existență pentru pensionari, iar salariul minim pe țară stabilit nu acoperă minimul de existență calculat semestrial.