Principală  —  IMPORTANTE   —   Principalele decizii adoptate de CSE:…

Principalele decizii adoptate de CSE: eliberarea și folosirea păcurii din contul rezervelor pentru a reduce consumul de gaze naturale

Sursă foto: Profimedia Images

În R. Moldova a fost instituită stare de alertă în sectorul de gaze naturale miercuri, 13 octombrie, pentru ca instituțiile responsabile să poată întreprinde măsuri concrete pentru a proteja cetățenii și securitatea energetică a țării. Anunțul a fost făcut de viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, după ședința Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE).

Potrivit lui Spînu, membrii CSE au decis eliberarea și folosirea păcurii din contul rezervelor de stat pentru a reduce consumul de gaze naturale, precum și impunerea obligației de serviciu public companiei furnizoare de electricitate din Chișinău „Energocom” în vederea achiziționării de gaze naturale de pe piețele din Ucraina și România. Astfel, compania „Energocom” a fost avizată „să discute, să negocieze și să găsească soluții alternative de livrare a gazelor pentru R. Moldova, pentru luna octombrie, dar și pentru viitoarele luni”.

De asemenea, Andrei Spînu a anunțat că în cadrul ședinței CSE s-a luat decizia ca Guvernul să vină cu măsuri compensatorii pentru consumatorii de gaze casnici, industriali și comerciali în vederea atenuării impactului unei eventuale creșteri a prețurilor gazelor. 

„Astăzi am avut discuții cu conducătorii întreprinderilor responsabili de sectorul energetic, precum „Moldovagaz”, „Termoelectrica”, „Moldelectrica” și a altor instituții, pentru a vedea care sunt pașii de urmat (…). Anunțăm stare de alertă pentru a preveni declanșarea unei situații de urgență pentru a fi pregătiți de orice scenariu. Vreau să fie clar: starea de alertă este pentru ca instituțiile responsabile să poată întreprinde măsuri concrete pentru a proteja cetățenii și securitatea energetică a țării”, a declarat Andrei Spînu în cadrul unei conferințe de presă.

Viceprim-ministrul Andrei Spînu susține că membrii CSE au emis următoarele decizii pe marginea situației din sectorul energetic:

„În primul rând, Guvernul va veni cu măsuri compensatorii pentru consumatorii de gaze casnici, industriali și comerciali în vederea atenuării impactului unei eventuale creșteri ale prețurilor gazelor. Vom găsi fondurile necesare pentru a proteja moldovenii de șocul creșterii prețurilor. Aici vorbim de mai multe intervenții și una din deciziile CSE a fost să se creeze un grup de lucru din mai multe instituții, care va lua deciziile necesare de ajutor în factura la gazul natural, ajutorul social pe perioada rece a anului și alte tipuri de ajutoare: lemne, cărbune.

În al doilea rând, a fost adoptată decizia cu privire la eliberarea și folosirea păcurii din contul rezervelor care sunt, astfel încât să reducem consumul de gaze la „Termoelectrica”. Folosirea păcurii a început de astăzi și va fi folosită în zilele următoare. Menționez că rezervele actuale permit furnizarea agentului termic și generarea de energie electrică pe o perioadă care nu va afecta nici într-un fel situația pe acest segment. Vorbim de cel puțin o lună și respectiv nu există careva riscuri ca „Termoelectrica” să nu ofere aceste servicii pe care le-am menționat mai sus.

În al treilea rând, a fost luată decizia de a impune obligația de serviciu public către „Energocom” în vederea achiziționării de gaze naturale de pe piețele din Ucraina și România. Adică, „Energocom” să înceapă procedura cât mai curând. Să discute, să negocieze și să găsească soluții alternative de livrare a gazelor pentru țara noastră pentru luna octombrie și pentru viitoarele luni”, a declarat Spînu.


Pe 11 octombrie curent, viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat că în cadrul discuțiilor cu Elena Burmistrova, vicepreședinta Comitetului de management „Gazprom”, a solicitat prelungirea contractului dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” la formula veche pentru încă un an și că indiferent de situație, autoritățile au pregătit un plan de rezervă.

Pe 30 septembrie curent, contractul pentru tranzitare și furnizare a gazelor naturale dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” a fost prelungit pentru o lună. Detalii aici.

Citește și: