Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Premii în valoare totală de…

Premii în valoare totală de 4,5 milioane de lei pentru sportivii și antrenorii de performanță din R. Moldova

Sursa foto: Ministerul Educației și Cercetării

Sportivii și sportivele din R. Moldova au obținut, în primele cinci luni ale anului 2023, 99 de medalii la Campionatele Europene și Mondiale. Din numărul total de medalii, 31 sunt de aur, 26 – de argint și 42 – de bronz. Sportivii și antrenorii acestora au fost premiați vineri, 9 iunie, de Ministerul Educației și Cercetării în cadrul unei ceremonii festive. Valoarea totală a premiilor se ridică la 4,5 milioane de lei, anunță Ministerul Educației. 

Premiile și legitimațiile cu titluri onorifice pentru sportivi și antrenori au fost înmânate de ministrul Anatolie Topală.

„Anul 2023 ne aduce rezultate remarcabile în domeniul sportului. Mulțumesc sportivilor și antrenorilor care ne fac mândri ori de câte ori imnul R. Moldova răsună pe arenele competițiilor internaționale sau europene. Știu că în spatele acestor rezultate sunt ani de muncă, de implicare și sacrificii. Prin aceste premii, pe care le înmânăm astăzi, oferim un suport pe care îl  meritați din plin prin rezultatele dumneavoastră, stimați sportivi și antrenori”, a spus Anatolie Topală. 

Campioana mondială la lupte feminine Anastasia Nichita a mulțumit pentru sprijinul acordat sportivilor din țară, menționând și decizia de a majora bursele sportive, care potrivit Anastasiei, ajută mult în pregătirea pentru noi competiții.

„Recunosc că urmează un program foarte încărcat anul acesta, dar și anul viitor, pentru că se apropie Jocurile Olimpice. Vom fi recunoscători, dacă și în continuare ne veți susține atât financiar, cât și moral, pentru a ajunge în cea mai bună formă sportivă la Jocurile Olimpice de la Paris în 2024”, a declarat Anastasia Nichita. 

Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, bugetul alocat pentru activitățile sportive, premii și burse în acest an este de circa 185 milioane de lei, iar în curând acesta va fi suplimentat cu 22 de milioane de lei. 

În prezent, 143 de sportivi beneficiază de burse lunare din partea Ministerului Educației și Cercetării. Suma totală acordată lunar pentru aceste burse se ridică la peste 2,1 milioane de lei, iar suma totală pentru bursele sportivilor pentru anul 2023 este de circa 25 de milioane de lei.

Votat în lectură finală: bursele sportivilor de performanță vor fi dublate

Campioni în sărăcie. Sportul – cea mai curată formă de patriotism

Ziarul de Gardă a însoțit în vara anului 2022 mai mulți sportivi de performanță la antrenamentele lor și a discutat cu ei despre cât de greu este să obții rezultate înalte fără un suport corespunzător din partea statului.