Principală  —  IMPORTANTE   —   Precizările viceprim-ministrului Andrei Spînu cu…

Precizările viceprim-ministrului Andrei Spînu cu privire la securitatea energetică a R. Moldova: „Nu se planifică creșterea tarifului la gaz pentru lunile aprilie și mai”. Ce se va întâmpla dacă, pe 1 mai, Gazprom ar rezilia contractul cu Moldovagaz

Foto: Guvernul R. Moldova/ Facebook

Pe 1 mai, gigantul rus Gazprom ar putea rezilia contractul cu Moldovagaz în contextul în care până acum nu s-a reușit auditarea datoriei Moldovagaz față de grupul Gazprom pentru gazele furnizate consumatorilor de pe malul drept al Nistrului. Viceprim-ministrul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, dă asigurări că autoritățile sunt pregătite pentru orice scenariu și au găsit alternative, astfel ca „oamenii să nu aibă de suferit”.

Viceprim-ministrul Andrei Spînu susține că Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) și compania Moldovagaz au expediat concernului rus Gazprom mai multe scrisori referitoare la prelungirea termenelor de clarificare a plății datoriei istorice privind livrarea gazelor pe malul drept al Nistrului însă, spune el, nu au primit niciun răspuns.

Totodată, Spînu dă asigurări că nu se planifică creșterea tarifului la gaz pentru lunile aprilie și mai. Potrivit acestuia, cel mai important producător de energie electrică și termică în regim de cogenerare din țară, Termoelectrica, lucrează pe păcură și combustibil.


„În toată această perioadă, autoritățile R. Moldova au acționat cu bună-credință într-un context regional extrem de tensionat. Indiferent de felul în care va decide să acționeze Gazprom, noi ne-am pregătit pentru orice scenariu și am asigurat în această perioadă incertă alternative, astfel ca oamenii să nu aibă de suferit. Am alocat 150 de milioane de euro, împrumutați de la BERD pentru crearea unor rezerve de gaze naturale în vara acestui an. Pregătim compania Energocom, cu ajutorul partenerilor externi, pentru a putea accesa în mod eficient piețele externe de gaze naturale. În prezent, compania este în etapă de precalificare a unor traderi internaționali de gaze, potențiali furnizori pentru R. Moldova. Peste șapte companii au aplicat și sunt gata să livreze gaze pentru țara noastră. Sunt companii serioase, cu experiență. Unele din ele deja au livrat gaze pentru țara noastră în luna octombrie anul trecut”, a menționat Andrei Spînu.

Viceprim-ministru Spînu spune că, pentru luna mai, R. Moldova dispune de alternative pentru alimentarea cu gaze naturale.

„Avem 24 de milioane de metri cubi de gaze naturale stocate în sistemul de transport al României și al R. Moldova. Menționez că necesarul de gaze pentru malul drept al R. Moldova, pentru luna mai, este de 45 de milioane de metri cubi. Facem economii, Termoelectrica lucrează pe păcură, combustibil, care în prezent este sursă mai ieftină decât gazele naturale, ținând cont de donațiile pe care le-am primit din partea Guvernului României. Necesarul de gaze pentru luna mai, odată ce Termoelectrica lucrează pe păcură, scade de la 45 milioane metri cubi la aproximativ 32 de milioane de metri cubi. Din aceste 32 de milioane de metri cubi, cele 24 de milioane care sunt deja stocate asigură cel puțin 75% din nevoia de gaze pentru luna mai. În caz de întrerupere a livrărilor de gaze, Energocom va achiziționa gaze naturale de pe piață. La precalificarea realizată de companie avem 7 companii – traderi internaționali, interesați pentru a furniza gaze pentru țara noastră. Prețurile pe piețele internaționale de gaze sunt în scădere, chiar dacă Gazpromul ne oferă un preț mai mic decât pe piață, această diferență nu este foarte mare”, a precizat Spînu.

Cât privește soluțiile pentru energia electrică, Spînu susține că, în cazul în care compania Gazprom nu va furniza gaze naturale începând cu 1 mai, atunci nici MGRES nu va mai putea asigura consumul de energie electrică pentru malul drept al Nistrului.

„Și pentru acest scenariu ne pregătim, astfel încât să asigurăm surse alternative de energie electrică. Pregătim Energocom pentru achiziții centralizate de energie electrică. Energocom a lansat deja licitația și așteptăm ofertele până la data de 22 aprilie. Conform discuțiilor cu MGRES pe care le-am avut până astăzi, ei au propus un preț de 76 de dolari pentru un 1MW și doar pentru 705 din volumul necesar pentru energie electrică. Ca surse alternative capabile să înlocuiască producția MGRES ar fi energia electrică produsă în Ucraina. Vom fi nevoiți să cumpărăm cel puțin 30% din Ucraina pentru a acoperi întregul necesar de energie electrică”, a conchis Spînu.

Pe 12 aprilie, SA „Moldovagaz” a anunțat că a expediat către gigantul rus „Gazprom” o cerere în scris privind prelungirea perioadei de valabilitate a înțelegerilor referitor la auditul și semnarea unui acord de stingere a datoriilor istorice.

În toamna anului 2021, contractul dintre Moldovagaz și Gazprom a fost prelungit pe cinci ani, în baza unei formule de preț „propuse de partea moldovenească”.

Livrările de gaze naturale conform noului contract au început din 1 noiembrie 2021.

Pe 27 ianuarie, Agenția Proprietății Publice (APP) anunța că a pregătit documentația de atribuire aferentă procedurii de achiziție publică privind achiziționarea serviciilor de audit a datoriei SA „Moldovagaz” față de SA „Gazprom” și SRL „Factoring Finance” pentru gazele livrate consumatorilor de pe partea dreaptă a Nistrului.

În prezent, cetățenii achită un tarif de 15 lei și 18 bani, cu TVA inclus, pentru un metru cub de gaze naturale. ANRE a aprobat, pe 28 ianuarie curent, prețul final de 14 lei și 06 bani fără TVA, ceea ce constituie 15 lei și 18 de bani cu TVA inclus pentru un metru cub de gaze naturale, tarif care este afișat în facturi din ianuarie.