Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Moldovagaz solicită concernului rus Gazprom…

Moldovagaz solicită concernului rus Gazprom prelungirea perioadei de audit și semnarea unui „acord de stingere a datoriilor istorice”

Foto: Reuters

SA „Moldovagaz” anunță că a expediat către gigantul rus „Gazprom” o cerere în scris privind prelungirea perioadei de valabilitate a înțelegerilor referitor la auditul și semnarea unui acord de stingere a datoriilor istorice.

Reprezentanții „Moldovagaz” menționează că, „conform protocolului din 29 octombrie 2021, acest acord urmează să fie semnat până la 1 mai 2022”.

În toamna anului 2021, contractul dintre Moldovagaz și Gazprom a fost prelungit pe cinci ani, în baza unei formule de preț „propuse de partea moldovenească”.

Delegația R. Moldova, condusă de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, și cea a Gazprom, condusă de șeful concernului rus Alexei Miller au ajuns la un acord principial privind formula de preț, auditarea datoriei formate în cadrul companiei Moldovagaz și necesitatea unor negocieri ulterioare pentru a stabili un calendar de achitare.

Livrările de gaze naturale conform noului contract au început din 1 noiembrie 2021.

La 22 martie, președintele Consiliului de administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban, a anunțat că prețul de achiziție al gazelor naturale furnizate de concernul rus Gazprom către Moldovagaz ar putea fi de peste 1 000 de dolari pentru mia de metri cubi în luna aprilie. 

În prezent, cetățenii achită un tarif de 15 lei și 18 bani, cu TVA inclus, pentru un metru cub de gaze naturale. ANRE a aprobat, pe 28 ianuarie curent, prețul final de 14 lei și 06 bani fără TVA, ceea ce constituie 15 lei și 18 de bani cu TVA inclus pentru un metru cub de gaze naturale, tarif care este afișat în facturi din ianuarie.

Anterior, Comisia pentru Situații Excepționale a decis compensarea diferenței de preț la gazele naturale pentru consumatorii casnici și pentru cei non-casnici, în perioada 1 ianuarie – 1 martie 2022. Detalii aici