Principală  —  IMPORTANTE   —   Patru lucrători medicali din R.…

Patru lucrători medicali din R. Moldova au fost testați pozitiv cu noul coronavirus după vaccinare. Explicația autorităților în sănătate

Patru lucrători medicali din R. Moldova, care au fost vaccinați împotriva COVID-19, au fost testați pozitiv cu noul coronavirus la câteva zile după administrarea primei doze. Informația a fost prezentată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) în cadrul unei conferințe de presă privind procesul de vaccinare împotriva COVID-19 în R. Moldova.

Potrivit autorităților în sănătate, acest lucru se explică prin faptul că aceste persoane au fost vaccinate în perioada de incubație a virusului, când nu știau că sunt infectați. 

„Avem astfel de cazuri în R. Moldova. La nivel național avem raportate patru cazuri. Aceste persoane au fost vaccinate în perioada de incubație, când nu știau că sunt infectate. De la data vaccinării până la data confirmării ca și caz pozitiv de COVID este 2 – 10 zile”, a declarat medicul epidemiolog de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP), Laura Țurcan.

„Toate vaccinurile sunt administrate pentru a preveni infecția COVID-19, deci ele nu conțin în componența sa virusul. Aceste vaccinuri nu induc boala și nu o provoacă. Vaccinurile sunt sigure și eficiente. Odată ce pacientul a fost vaccinat, dar și în perioada post vaccinare, trebuie să respecte toate măsurile de protecție, pentru a nu se contamina în această perioadă. După prima doză noi nu suntem protejați de a face această maladie, noi suntem doar în procesul de a forma anticorpi. Chiar și după a doua doză, la fel, noi vom respecta aceste reguli de distanțare, purtarea a măștilor, spălatul pe mâini”, a menționat coordonatoarea campaniei de vaccinare Ninel Revenco.

Totodată, 334 de cadre medicale, imunizate cu vaccinul AstraZeneca au avut reacții adverse. Potrivit specialiștilor, reacțiile au fost ușoare și medii: febră, cefalee, dureri musculare și articulare.

Campania de vaccinare împotriva COVID-19 în R. Moldova a început pe 2 martie, după ce sâmbătă, 27 februarie, la Chișinău au ajuns peste 21 de mii de doze de vaccin, donate de România prin intermediul Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene.

Joi, 4 martie, autoritățile din R.Moldova au recepționat lotul de 14 400 de doze de vaccin AstraZeneca, prin intermediul platformei COVAX.

Începând cu săptămâna trecută au început să fie vaccinați și alți lucrători medicali, nu doar cei din secțiile de reanimare, Terapie Intensivă și secțiile cu profil COVID-19.

Totodată, la sfârșitul lunii martie, în R. Moldova urmează să ajungă două loturi de vaccinuri AstraZeneca și Pfizer/BioNTech. Declarațiile au fost făcute ieri în cadrul unei conferințe de presă, de către profesorul universitar, coordonatoare a grupului de comunicare privind vaccinarea împotriva COVID-19 Ninel Revenco.