Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Parohul unei biserici din orașul…

Parohul unei biserici din orașul Telenești, care a aderat la Mitropolia Basarabiei, „eliberat din funcție” de mitropolitul Vladimir

Stanislav Atamanenco, Ioan Marian și Nicolae Grapin. Sursa: Ion Marian/Facebook

Preotul Nicolae Grapin, paroh al bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din orașul Telenești, care a aderat la Mitropolia Basarabiei, a fost „eliberat din funcția de paroh” și „oprit de a oficia cele sfinte”, a anunțat vineri, 16 februarie, Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldovei.

„În urma părăsirii samavolnice și lipsite de temei canonic a Eparhiei Chișinăului din cadrul Bisericii Ortodoxe din Moldova, împreună cu nesupunerea față de autoritățile bisericești ierarhic-superioare și încălcarea jurământului depus la hirotonie, Prot. Nicolae Grapin, paroh al bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din orașul Telenești a fost oprit de a oficia cele sfinte începând cu data de 12  februarie 2024”, se arată în comunicatul emis de Mitropolia Chișinăului, împreună cu decretul din 13 februarie semnat de mitropolitul Vladimir.

mitropolia.md

Responsabilul de aderarea la Mitropolia Basarabiei, Ioan Marian, protopop de Orhei, a scris duminică, 11 februarie, pe rețelele de socializare, că în parohia „Adormirii Maicii Domnului” din orașul Telenești a avut loc prima slujbă după ce preotul Grapin a primit actele de înregistrare în cadrul Mitropoliei Basarabiei.

„După Sfânta Liturghie părintele a mulțumit membrilor adunării parohiale, enoriașilor și credincioșilor, datorită cărora a fost posibilă această desprindere de Biserică Rusă, autorităților publice locale pentru susținerea fermă! Acest eveniment nu a scăpat de obiceiul prost de a tăbărî confrații noștri preoți din MM organizați în număr mare, cu gândul de a acapara biserica, pregătiți cu instrumente de a schimba lacătele ușilor și a batjocori preotul! Pe această cale mulțumim forțelor de ordine care au monitorizat desfășurarea evenimentului într-o atmosferă de pace și liniște! În poză în dreapta mea, la fel un vrednic slujitor din orașul Rezina Stanislav Atamanenco care a aderat de curând la Mitropolia Basarabiei! Oameni cu verticalitate și demnitate ! Întru mulți ani dragi părinți și păstorire îndelungată în sânul Bisericii Ortodoxe Române!”, a transmis Marian, publicând o înregistrare video cu anunțul făcut de preot despre trecerea la Mitropolia Basarabiei, veste aplaudată de enoriașii prezenți în biserică.

Parohul bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din orașul Telenești, Nicolae Grapin, s-a pomenit în curtea bisericii cu un grup de preoți și enoriași din alte localități care i-au cerut să rămână în Mitropolia Moldovei, a relatat Europa Liberă.

„Ieri, după slujbă, am anunțat că biserica a trecut la Mitropolia Basarabiei. Enoriașii au așteptat demult acest anunț. După asta au început tensiunile. Au venit șapte-opt preoți din alte localități, însoțiți de enoriașii lor. Nu-i cunosc pe niciunul. Voiau să închidă biserica și să mă dea afară din lăcașul unde slujesc”, a povestit Europei Libere preotul.

Protestatarii l-au acuzat că „s-a vândut” Mitropoliei Basarabiei și i-au cerut să plece și să lase biserica Mitropoliei Moldovei. La fața locului a venit poliția și a dispersat mulțimea.

Nicolae Grapin este paroh al bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Telenești de 27 de ani, iar pe 10 ianuarie 2024 parohia sa a trecut oficial la Mitropolia Basarabiei. El spune că a luat această decizie împreună cu enoriașii din Telenești, care condamnă războiul din Ucraina, conform sursei citate.

„În al doilea rând, starea financiară. Să nu ne ascundem după deget, Mitropolia Moldovei pune pe seama bisericilor plata impozitelor. Ne sufocau aceste impozite, 8.000 de lei plăteam anual Mitropoliei Moldovei, dar noi avem și alte cheltuieli”, a explicat parohul.

Pe 11 noiembrie 2023, mai mulți preoți și credincioși din protopopiatul de Chișinău, sectorul II, au semnat o adresare către Înaltpreasfințitul Vladimir, Mitropolitului Chișinăului și al Întregii Moldove prin care au cerut inițierea procesului de aderare a Mitropoliei Moldovei la Patriarhia Română, în contextul „realităților extraordinare în care se află Biserica Ortodoxă din R. Moldova și în contextul războiului injust și perfid pe care Rusia îl duce în Ucraina”. Scrisoarea a fost publicată pe 13 noiembrie pe pagina de Facebook a Bisericii Sfântul Dumitru.

La începutul lunii septembrie 2023, mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, Înalt Prea Sfinţitul (ÎPS) Vladimir, i-a adresat Patriarhului Kiril al Rusiei o scrisoare în care a enumerat o serie de îngrijorări și nemulțumiri apărute în rândul clericilor în ultimul an și jumătate. Mitropolitul Vladimir susținea că instituția religioasă, subordonată Moscovei, se află „într-o situație de faliment” și că preoții sunt tentați de statul român, „care le oferă un salariu lunar garantat de 800-900 de euro, asigurare medicală, pensii și scutirea parohiilor de contribuțiile trimestriale”.

În scrisoarea din 5 septembrie 2023, publicată pe blogul fostului deputat Vlad Cubreacov, ex-vicepreședinte al Partidului Popular Creștin Democrat (PPCD), se spune că Mitropolia Chișinăului și a întregii Moldove „este percepută în societatea moldovenească ca un avanpost al Kremlinului și un susținător al intervenției ruse în Ucraina”. Astfel, „pentru Biserica Ortodoxă din Moldova această legătură este echivalentă cu dispariția noastră de pe scena religioasă și socială a țării”. Episcopul Ioan Moșneguțu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei, a confirmat pentru Ziarul de Gardă veridicitatea acelei scrisori.

În ultimele luni, zeci de preoți au părăsit Mitropolia Moldovei și au aderat la Mitropolia Basarabiei. Recent, fondatorul și Prorectorul Academiei de Teologie Ortodoxă din Moldova, protopopul Vetcislav Cazacu, a părăsit Mitropolia Moldovei, subordonată Patriarhiei de la Moscova, și a aderat la Mitropolia Basarabiei.