Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Opinii: De ce diaspora a…

Opinii: De ce diaspora a fost pasivă la alegerile parlamentare noi din 20 octombrie

Fotografie-simbol

Răsturnare de situație în diasporă. Dacă la alegerile prezidențiale din 2016 și la cele parlamentare din februarie 2019 erau formate rânduri la secțiile de votare, la scrutinul de duminică, în diasporă a fost liniște. La urnele de vot s-au prezentat doar 9,6 mii de alegători, comparativ cu 64 de mii în februarie 2019.

ZdG a solicitat opinia mai multor cetățeni activi din diasporă, ca să afle din ce motive s-a înregistrat o prezență atât de redusă la vot. 

„Eu am ieșit cu plăcere la vot, dar se pare că majoritatea concetățenilor mei au rămas acasă. Motivele evocate pentru care diaspora nu a ieșit la vot sunt diverse. Ele variază de la scuze precum că mass-media nu a promovat activ alegerile parlamentare, neimportanța votului pentru că oricum va câștiga candidatul ACUM, la decizia conștientă de a boicota aceste alegeri și de a exprima dezacordul față de unele politici. Înclin să cred că scuzele menționate mai sus explică doar o mică parte din fenomen. Dacă luăm, de exemplu, Londra, putem spune cu siguranță că secțiile de vot au fost amplasate foarte bine, aproape de aglomerațiile unde locuiesc cetățenii noștri. În consecință, tind să cred că unii au luat o decizie conștientă de a nu merge la vot, pentru că îi deranjează „ceva”. Acel „ceva” poate fi o combinație între coaliția dintre niște parteneri neagreați, lipsa politicilor publice focusate pe diasporă, concursul șchiopătat pentru șefia BRD și altele. Toate aceste elemente din „ceva” pot fi domolite, dar trebuie cu toții să le identificăm și să le eliminăm, dar nu să le ignorăm, ascunzându-ne după scuze” – Dumitru Vicol, Marea Britanie.

„Alegerile parlamentare au coincis cu alegerile locale, ceea ce a dus la o atitudine slabă și o prezentare minimă în circumscripția nr. 50. Fiind membru al comisiei electorale din Verona, nu am fost mirată de prezența redusă a electoratului, auzind mai multe păreri negative de la prieteni, rude etc., majoritatea invocând păreri de rău și neîncredere în alianța ACUM-PSRM și dezbinarea electoratului unionist. Părerea mea rămâne totuși a fi lipsa mediatizării suficiente și eficiente a candidaților din diasporă. S-a punctat mai mult pe dezbaterile electorale locale și mai puțin pe cele din diasporă. Informația, fie negativă sau pozitivă, provoacă discuții, curiozitate, critici constructive. Astfel se răspândește pe un câmp mai vast. De data aceasta, parcă s-a evitat confruntarea, ceea ce a dus la o informare superficială și la o participare redusă la scrutin. Sper să fie o lecție și o stimulare pozitivă pentru pregătirea viitoarelor alegeri prezidențiale, ca să evităm cheltuielile enorme și sălile pustii”, – Sofia Postu, Italia.

„Cu aproape un an în urmă eram sute de moldoveni în rând, determinați să votăm, chiar dacă pașaportul era expirat. Atunci nu am reușit. Astăzi putem să votăm și cu actele expirate, dar la secția de votare nu erau rânduri. Unde am greșit cu toții? Unii vor zice că aceste alegeri nu au fost prea importante, alții sunt dezamăgiți de ultimele alegeri și de coaliția ACUM-PSRM. Mulți  au exprimat nemulțumire că nu au fost informați despre alegeri. Cred că politica poate fi, într-un fel, dezamăgitoare, mai ales în cazul R. Moldova, care se află la un moment de cumpănă. Coaliția devenind cea mai bună opțiune din lista opțiunilor valabile la acel moment. Din perspectiva diasporei, îngrijorarea mea cea mai mare sunt grupul cetățenior care au manifestat nemulțumire că nu au fost informați despre alegerile curente. Mai întâi, haideți să recunoaștem că suntem privilegiați să avem dreptul la vot în străinătate, ceea ce este mai mult o excepție, decât o normalitate în majoritatea țărilor. Prin urmare, noi, diaspora, avem datoria, ba chiar obligația, să căutăm căi de informare. Aici nu am în vedere Facebook-ul și speranța în vreo postare. Dacă vrem să ne exprimăm și în continuare dreptul la vot, chiar dacă nu mai locuim în Moldova, trebuie să facem efortul de a fi informați. Până la urmă, sper că oamenii din diasporă realizează că țările care le-au oferit o slujbă bună, un salariu decent și sisteme educaționale bune copiilor lor, nu au fost construite de cetățeni care nu au mers la vot pentru că nu au considerat că este destul de important sau pentru că nu au fost informați. Dacă vrem să construim democrația, trebuie să ne și asumăm resposabilitățile care vin odată cu ea”, – Mariana Verdes, Irlanda.

„Prezența redusa la alegerile din 20 octombrie 2019 în circumscripția nr. 50 e de aproape 10 ori mai mica față de alegerile din 24 februarie. Eu văd câteva pricini: 1. Președinții tuturor asociațiilor de moldoveni, liderii și toți activiștii, indignați că nici de data aceasta nu au fost consultați în legătură cu candidatura înaintată. 2. Informația loială. 3.Nepăsarea și neîncrederea. O palmă dură actualei guvernări din partea diasporei” – Ghenea Constantin, Italia.

Pentru alegerile parlamentare noi din 20 octombrie, în circumscripția nr. 50 au fost deschise 85 de secții de votare.