Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Numărul cetățenilor moldoveni din străinătate…

Numărul cetățenilor moldoveni din străinătate care s-au înregistrat prealabil pentru prezidențiale: cei mai mulți sunt din Italia

Circa 35 de mii de cetățeni moldoveni, aflați în străinătate, s-au înregistrat prealabil, până în prezent, pentru a participa la alegerile prezidențiale noi care vor avea loc pe 1 noiembrie.

Potrivit datelor furnizate de către Comisia Electorală Centrală (CEC), cel mai mare număr de înregistrări prealabile au fost efectuate de către moldovenii care se află în Italia – circa 6 600 de persoane. Italia este urmată de Rusia și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord unde s-au înregistrat în prealabil câte circa 4 700 de alegători. La polul opus, cele mai puține înregistrări, câte una, sunt în Afghanistan, Argentina, Bosnia și Herzegovina, Gibraltar, India, Liban, Mexic, Muntenegru, Macedonia, Taian și Uruguay.

Alegătorii se pot înregistra prealabil până la data de 16 septembrie 2020 (cu 45 de zile înainte de data scrutinului). Cel târziu cu 25 de zile înainte de ziua alegerilor, alegătorul poate anula înregistrarea efectuată anterior.

Astfel, aceștia sunt invitați să completeze formularul de înregistrare online, la rubrica „Înregistrare prealabilă” de pe pagina www.alegator.md sau pagina web oficială a Comisiei www.cec.md.  Înregistrarea poate fi efectuată și pe suport de hârtie, prin depunerea unei cereri semnate individual sau colectiv la Comisia Electorală Centrală și/sau la misiunile diplomatice, oficiile consulare ale Republicii Moldova.

Înregistrarea prealabilă nu atrage după sine excluderea cetățenilor din lista electorală unde își au domiciliu. În cazul în care, în ziua alegerilor, persoana înregistrată se va afla în țară, aceasta va putea vota conform domiciliului.

Înregistrarea prealabilă permite stabilirea numărului estimativ al alegătorilor care vor vota peste hotarele țării în ziua alegerilor și al alegătorilor din localitățile din stângă Nistrului (Transnistria), care vor vota la secțiile de votare distincte, organizate pe teritoriul Republicii Moldova aflat sub jurisdicția constituțională a autorităților publice centrale, în vederea constituirii secţiilor de votare suplimentare, precum și de a determina numărul estimativ al buletinelor de vot ce vor fi distribuite acestora.

Înregistrările prealabile făcute conform procedurii stabilite pentru scrutinele precedente rămân a fi valabile și pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020. În cazul modificării adresei, informația trebuie să fie actualizată accesând pagina www.alegator.md, prin selectarea opțiunii „Înregistrarea prealabilă”.

CEC informează că după scrutinul parlamentar din 2019 s-au înregistrat online circa 4 000 de alegători cu drept de vot aflați peste hotarele țării. Astfel, conform datelor statistice, până astăzi, 6 septembrie curent, s-au înregistrat online circa 28 500 de alegători. Informația despre  cererile depuse la CEC pe suport de hârtie poate fi consultată pe pagina web oficială a instituției, la rubrica „Biroul de informare”, compartimentul „Anticamera”, „Documente” sau accesând direct https://bit.ly/3i2ENT2.