Principală  —  IMPORTANTE   —   Nivelul de poluare a aerului…

Nivelul de poluare a aerului în raza Portului Internațional Giurgiulești se menține ridicat, anunță Agenția de Mediu

Sursa foto: Agenția de Mediu

Reprezentanții Agenției de Mediu informează vineri, 20 ianuarie, că nivelul de poluare a aerului în raza Portului Internațional Giurgiulești se menține ridicat pentru conținutul de fenol, limita fiind depășită de 3,3 ori.

Conform Agenției, joi, 19 ianuarie, reprezentanții Laboratorului de Referință de Mediu s-au deplasat din nou la fața locului pentru a efectua măsurători de calitate a aerului, ca urmare a incendiului izbucnit pe 16 ianuarie, la un rezervor de păstrare a cerealelor al companiei „Danube Oil Company”, aflat în raza portului.

„Urmare a situației de urgență create de izbucnirea acestui incendiu, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor din România a pus la dispoziția specialiștilor de mediu din R. Moldova un laborator mobil dotat cu echipamente specializate în determinarea unei serii vaste de substanțe poluante în aerul atmosferic. Astfel, Laboratorul de Referință de Mediu al Agenției de Mediu, în comun cu laboratorul mobil din România, au prelevat probe de aer în diferite locații de la locul incidentului și pentru diferite condiții meteorologice (direcția vântului, viteza vântului, timp de noapte, timp de zi).

În urma evaluării datelor în condiții de laborator, Agenția de Mediu informează că nivelul de poluare a aerului se menține sporit privind conținutul de fenol, care s-a atestat în limitele de la 1,2 până la 3,3 ori depășire a normei sanitare”, anunță reprezentanții instituției.

Având în vedere că urmările incendiului pot avea impact negativ asupra sănătății populației din regiune, potrivit Agenției de Mediu, laboratorul mobil din România a fost transferat în zona rezidențială a localității Giurgiulești, pentru a monitoriza timp de 24 ore calitatea aerului.

Pe 16 ianuarie curent, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) anunța că angajații IGSU din sudul țării au intervenit pentru a lichida un incendiu produs la portul Giurgiulești în urma prăbușirii unui rezervor de păstrare a granulelor de șrot de floarea soarelui. Potrivit informațiilor preliminare, din cauza mocnirii unei încărcături, de peste 1000 de tone de produs de șrot de floarea soarelui, a avut loc prăbușirea cisternei.

În luna septembrie 2022, pe teritoriul portului a fost înregistrat primul incident cu prăbușirea a două silozuri metalice pentru depozitarea șrotului în granule de floarea soarelui cu volumul de 1200 m3 fiecare, ceea ce a cauzat încălcarea procesului tehnologic de păstrare a șrotului în alte 4 silozuri alăturate.