Ninel Revenco: „Adolescenții cu afecțiuni preexistente riscă să dezvolte forme severe de COVID-19, de aceea este recomandat să se vaccineze” – Ziarul de Gardă
 • Ninel Revenco: „Adolescenții cu afecțiuni preexistente riscă să dezvolte forme severe de COVID-19, de aceea este recomandat să se vaccineze”

  Ninel Revenco: „Adolescenții cu afecțiuni preexistente riscă să dezvolte forme severe de COVID-19, de aceea este recomandat să se vaccineze”
  Foto: msmsps.gov.md
  06 ianuarie 2022 | 11:30

  Peste 4 730 de minori din Republica Moldova și-au administrat prima doză de vaccin împotriva COVID-19, iar 3 600 au fost vaccinați cu schema completă. Imunizarea acestei categorii de populație, care a început pe 18 noiembrie, se realizează doar la solicitarea părintelui, tutorelui sau a reprezentantului legal, în baza unui acord informat.

  Medicul pediatru, Ninel Revenco, coordonatoarea Programului național de imunizări și expertul Grupului de comunicare privind vaccinarea împotriva COVID-19, ne oferă mai multe detalii privind siguranța procesului de vaccinare la minori.

  Dna Revenco, în țara noastră, pentru vaccinarea minorilor este utilizat vaccinul Pfizer/ BioNTech, prin administrarea a două doze, la un interval de 21 de zile. În ce măsură acest vaccin este sigur pentru copii mai mari de 12 ani?

  – „Siguranța și eficacitatea vaccinului, atât la copii, cât și la adulți, va continua să fie monitorizată îndeaproape prin sistemul de farmacovigilență al Uniunii Europene și prin studii suplimentare, efectuate de către companii și autorități europene. Studiile privind evaluarea eficienței, siguranței și imunogenității acestor vaccinuri au fost realizate în conformitate cu planul de investigație pediatrică al Comirnaty, aprobat de către Comitetul pediatric al Agenției Europene a Medicamentului. Efectele Comirnaty la copii au fost studiate în perioada octombrie 2020 – ianuarie 2021, pe un eșantion de 2.260 de copii din SUA, cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani. Studiul a arătat că răspunsul imun la Comirnaty a fost comparabil cu răspunsul imun pentru grupul de vârstă 16-25 de ani (măsurat prin nivelul anticorpilor împotriva SARS-CoV-2). Eficacitatea Comirnaty a fost calculată pentru 2000 de copii, cu vârste de la 12 la 15 de ani, care nu au prezentat nici un semn de infecție anterioară. Aproximativ 1005 copii au fost vaccinați cu serul Comirnaty, iar altora 978 li s-a administrat placebo. După două săptămâni de la administrarea ultimei doze, niciunul din cei inoculați cu vaccin nu a dezvoltat COVID-19, comparativ cu 16 cazuri din grupul care a primit placebo. Cele mai frecvente efecte secundare ale Comirnaty la copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 16 ani sunt similare cu cele la persoanele cu vârsta mai mare de 18 ani”. 

  Cercetătorii au estimat riscul de efecte secundare cunoscute, precum miocardita și pericardita, dar în pofida acestei incertitudini, profilul general de siguranță al Comirnaty, determinat la adulți, a fost confirmat în studiul la adolescenți. Prin urmare, beneficiile Comirnaty, la copii cu vârsta cuprinsă între 12-16 ani, sunt mai mari decât riscurile.

  Publicitate

  Ce reacții adverse ar putea avea minorii în urma vaccinării?

  – „Ca și după administrarea oricărui alt produs farmaceutic, după administrarea vaccinului împotriva COVID-19, minorii pot avea unele efecte adverse, care reprezintă un semn că organismul își formează imunitate – produce acei anticorpi necesari în lupta cu virusul. Efectele adverse pot fi divizate în două grupuri: locale și generale. Cele locale se referă la reacțiile care apar în locul injectării și pot fi durere, roșeață și/sau edem. Din categoria evenimentelor adverse generale s-au remarcat oboseala, durerile de cap, durerile musculare, febra, frisoanele, greața etc. Aceste reacții pot afecta temporar activitatea zilnică a minorului și, de obicei, dispar în câteva zile. Unii copii pot să nu manifeste niciun eveniment advers asociat vaccinării”.

  În cazul căror afecțiuni preexistente la copii este contraindicată imunizarea împotriva COVID-19?

  – „Minorii cu afecțiuni preexistente reprezintă un risc crescut de a dezvolta forme severe de COVID-19 și prin urmare, trebuie să fie printre primii care se vaccinează împotriva COVID-19. Dar, ca și oricare alte medicamente existente, vaccinurile împotriva COVID-19 prezintă anumite contraindicații. Centrul pentru Control al Maladiilor consideră că reacția alergică severă (de exemplu, anafilaxia) și reacția alergică imediată, de orice severitate, declanșată după administrarea unei doze, sau alergie cunoscută (diagnosticată) la una din componentele vaccinului împotriva COVID-19, reprezintă contraindicații pentru vaccinarea COVID-19. Reacțiile alergice, care nu sunt asociate cu vaccinurile sau terapiile injectabile, precum cele declanșate de alimente, animale de companie, venin sau medicamente orale, inclusiv echivalenții orali de medicamente injectabile, nu reprezintă o contraindicație sau măsură de precauție pentru vaccinarea împotriva COVID-19. Dopurile pentru flacoanele vaccinurilor COVID-19 nu sunt fabricate din latex de cauciuc natural și nu există nicio contraindicație sau precauție pentru persoanele cu alergie la latex. În plus, vaccinurile împotriva COVID-19 nu conțin ouă sau gelatină, persoanele alergice la aceste substanțe nu au nicio contraindicație”.

  Dacă minorul a avut deja COVID-19 și s-a vindecat, mai trebuie să se vaccineze?

  – „Cu siguranță că da, doar că poate amâna momentul vaccinării până la 90 zile de la suportarea COVID-19. Dacă sunteți programat pentru vaccinare, dar copilul nu se simte bine, nu se recomandă imunizarea în acea zi. Vaccinul se administrează doar după obținerea unui rezultat negativ la COVID-19”.

  Ce le putem spune părinților care au convingerea că vaccinul împotriva COVID-19 va afecta cumva în viitor fertilitatea copilului? E un mit care circulă destul de intens pe internet…

  Publicitate

  „Nu există dovezi că vaccinurile împotriva COVID-19 pot afecta fertilitatea. Nu există nicio plauzibilitate biologică pentru acest lucru. Există dovezi că persoanele care și-au administrat vaccinul au putut concepe copii. Știm, de asemenea, din studiile anterioare, unde, un număr egal de femei, cărora li s-a administrat vaccinul și care au primit placebo, au rămas însărcinate”.

  Cum pot vorbi părinții cu copiii despre vaccinare și despre reacțiile adverse ale vaccinului?

  „Știrile despre vaccinurile împotriva COVID-19 ne inundă viața de zi cu zi și este firesc ca adolescenții să aibă întrebări. Vă prezentăm câteva recomandări, care vă pot fi de folos în discuția despre imunizare cu copilul dvs.

  • Fiți sincer. Copiii au dreptul să știe ce se întâmplă, dar ar trebui să li se explice într-un mod adecvat vârstei. Rețineți: copii preiau indicațiile emoționale ale adulților, așa că, dacă sunteți îngrijorat de faptul că ei ar putea trece printr-o perioadă mai puțin confortabilă după imunizare, încercați să nu vă împărtășiți temerile cu copiii.
  • Explicați-i că un vaccin este ca un scut, care îl protejează de o boală. Spuneți-i că vaccinurile vor învață corpul să lupte împotriva COVID-19.
  • Nu ezitați să vorbiți despre siguranța imunizării. Vaccinurile sunt foarte sigure! Milioane de copii (și adulți!) se vaccinează în fiecare an, pentru a se proteja de multe boli. Spuneți-i că după vaccinare, ar putea să aibă febră sau unele dureri, care nu vor dura mult, dar aceasta demonstrează că vaccinul funcționează”.

  – De ce părinților nu ar trebui să le fie frică să-și vaccineze copii?

  „Vaccinarea împotriva COVID-19 poate împiedica îmbolnăvirea copilului dumneavoastră. Dacă copilul va contacta virusul, vaccinul îl va proteja de consecințele grave asupra sănătății. Vaccinarea împotriva COVID-19 îi va permite, de asemenea, copilului dumneavoastră să revină la activitățile la care a fost nevoit să renunțe din cauza pandemiei”.

  După ce copilul se vaccinează, mai trebuie să poarte mască de protecție?

  „Da, e nevoie de purtat masca, pentru că procedura de vaccinare nu înseamnă că ne putem întoarce la normalitate imediat. Este nevoie de timp și de forțe comune pentru a atinge imunitatea colectivă. Până când nu vom avea o acoperire vaccinală de 60-80%, va trebui să respectăm în continuare măsurile epidemiologice. Un alt motiv ar fi protejarea celor cu sistem imunitar compromis și a celor care nu pot fi vaccinați din cauza vârstei, cum ar fi copii mai mici de 12 ani. Nimeni nu este în siguranță până când cu toții nu vom fi în siguranță”.

  Publicitate
  Publicitate
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția. • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  În ediția ZdG din 10 februarie, găsiți o anchetă despre sediul pe care îl închiriază Agenția Națională pentru Reglementare Energetică, o clădire luxoasă, cu cinci etaje, aproape de centrul Chișinăului. Astfel,…
  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  După ce Guvernul a decis prelungirea, până la 31 decembrie 2022, a termenului de schimbare a legitimațiilor de veteran de război de model vechi cu cele de model nou, în R. Moldova continuă procedurile de evalua…
  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 87. Atac cu rachete în Lozova, soldat cu opt răniți, printre care și un copil

  Sâmbătă, 21 mai, este a 87-a zi de război în Ucraina. Armata rusă a declarat vineri că a „eliberat complet” combinatul siderurgic Azovstal din oraşul strategic Mariupol, în sud-estul Ucrainei, după capitu…
  LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 87. Atac cu rachete în Lozova, soldat cu opt răniți, printre care și un copil

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler