Principală  —  IMPORTANTE   —   Neclaritatea care a determinat unele…

Neclaritatea care a determinat unele centre educaționale să cheme copiii în sălile de curs, deși acest lucru nu este permis

Fotografie-simbol: cristinaotel.ro

În timp ce grădinițele sunt închise, unele centre educaționale private anunță reluarea cursurilor pentru copii în clase, menționând că au permisiunea autorităților. ZdG a încercat să afle despre ce acte permisive este vorba și a constatat că, de fapt, există o neclaritate, iar activități cu implicarea copiilor nu pot fi desfășurate în sălile de curs.

Un centru educațional a comunicat luni, 27 iulie, pe pagina de Facebook, că, din 3 august, oferă cursuri pentru copiii care au între 4 și 10 ani.

Reprezentanta centrului a declarat pentru ZdG că vor fi oferite cursuri individuale și pentru grupuri de până la cinci copii și ne-a sugerat să întrebăm juristul în baza căror decizii le pot organiza.

Avocatul Alexandru Prisac a făcut referire la punctul 30 din hotărârea nr. 11 a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP).

„E scris că orele, inclusiv pentru copii, sunt permise. Chiar avem și un răspuns de la minister, unde scrie că învățământul pe tot parcursul vieții, care se referă la limbile străine, este permis din 1 iulie. Pe asta ne-am bazat”, a precizat juristul centrului pentru ZdG.

Un alt centru educațional, care a anunțat reluarea cursurilor în săli încă din 1 iulie, a publicat mai multe mențiuni despre servicii oferite pentru instruirea copiilor, precum și o tabără de vară.

Contactați de ZdG, reprezentanții centrului au afirmat că activitățile sunt permise de către autorități, menționând că Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) a emis „o directivă” în acest sens.

Ce presupune demersul MECC

Într-un demers adresat persoanelor juridice de drept public și privat prestatoare de servicii educaționale, semnat de către ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, la 29 iunie, este notat că din 1 iulie se relansează gradual activitățile la clasă din cadrul entităților prestatoare de servicii educaționale din arealul învățării pe tot parcursul vieții. În scopul evitării răspândirii virusului, instituția a înaintat câteva recomandări.

Șefa Serviciului Învățare pe tot parcursul vieții din cadrul MECC, Cristina Denița-Boțolin, a precizat pentru ZdG că demersul este o interpretare pentru hotărârile CNESP, dar nu prevede faptul că în centrele educaționale pot merge copiii.

„Noi am mers pe ideea că, începând din 1 iulie, restricțiile cu privire la serviciile educaționale pentru adulți nu s-au mai regăsit în textul hotărârii nr. 17. Anterior, se regăseau aceste servicii cu mențiunea că se oferă doar ore individuale, iar componenta teoretică ce se desfășura anterior la clasă urma să se desfășoare în toată acea perioadă în regim online. Aceste restricții nu s-au mai regăsit în hotărârea nr. 17. Atunci noi am dedus că ar fi bine pentru prestatorii de servicii educaționale să venim cu o notă unde să le explicăm mai în detaliu și să le oferim și câteva recomandări despre cum să țină corect măsurile de siguranță.

Am mers pe ideea că prestatorii vor înțelege că acele servicii pe care ei urmau să le ofere pentru copii se exclud. Or, Codul educației spune foarte clar: învățarea pe tot parcursul vieții este formată din învățământ general, profesional tehnic, superior și formarea profesională continuă a adulților. Dacă hotărârea interzice primele trei, coroborate, aceste două texte normative, înseamnă că se permite doar a patra: formarea profesională continuă a adulților”, a subliniat aceasta pentru ZdG.

Când i-am spus lui Alexandru Prisac despre faptul că actele la care a făcut trimitere nu presupun că centrul poate desfășura activități pentru copii în clase, el a replicat că „înseamnă că nu au scris concret, pentru că acolo se referă la învățământul pe parcursul vieții”, „nu este clar”.

Reprezentanții celuilalt centru ne-au comunicat că nu pot oferi mai multe comentarii.

Responsabilii de la MECC au subliniat că urmează să emită un nou demers către persoanele juridice de drept public și privat prestatoare de servicii educaționale, în care să explice că activitățile în săli pentru copii rămân interzise.

La ultima ședință a CNESP, din 24 iulie, autoritățile au decis suspendarea procesului educațional, cu excepția procesului de admitere, în cadrul instituțiilor de învățământ general, profesional și universitar (pentru instituțiile publice și private), precum și suspendarea activității taberelor de odihnă şi întremare a sănătății copiilor până la 31 august.

Procesul educațional în săli a fost suspendat din luna martie.

Mai mulți părinți cer redeschiderea grădinițelor. Actualmente, autoritățile elaborează un plan de organizare a învățământului de la 1 septembrie.