Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Ministrul Educației: „150 de instituții…

Ministrul Educației: „150 de instituții din învățământul general vor avea blocuri sanitare noi până la finalul anului 2024 ”

Sursa: Amnesty International Moldova

Până la sfârșitul anului 2023, 32 de școli vor avea blocuri sanitare moderne. Alte 118 instituții vor fi dotate cu astfel de facilități până la finalul anului 2024. Anunțul a fost făcut marți, 19 septembrie, de către ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun, în cadrul unei conferințe de presă. 

Valoarea totală a alocațiilor pentru anul curent se ridică la aproximativ 29,3 milioane de lei. Dintre acestea – 25 de milioane sunt alocate din bugetul de stat pentru 25 de proiecte în instituții de învățământ primar, gimnazial și liceal. Alte 4,3 milioane de lei pentru alte 7 instituții au fost alocate de UNICEF. 

Conform ministrului, în anul 2024 vor fi alocate circa 143 de milioane de lei pentru a fi construite sau reabilitate blocurile sanitare în 118 școli din țară. Astfel, 18 instituții vor beneficia de finanțare în valoare de 58 de milioane de lei în cadrul Proiectului Băncii Mondiale „Securitatea aprovizionării cu apă și sanitație în Moldova”, iar alte 100 vor beneficia de 85 de milioane de lei în cadrul Inițiativei globale UNICEF „Securitatea universală a resurselor de apă”.

Potrivit ministrului Educației, scopul acestor proiecte este de a asigura accesul tuturor copiilor la condiții de calitate. 

„Ministerul Educației și Cercetării împreună cu întreg Guvernul și partenerii de dezvoltare se preocupă de acest subiect. Acesta este un drept fundamental de care copiii nu pot fi privați. Ei merită un mediu de învățare sănătos unde se oferă acces durabil la surse sigure de alimentare cu apă, instalații și servicii de sanitație și igienă”, a spus oficialul.  

De asemenea, Dan Perciun a anunțat despre crearea unui grup care va coordona procesul de modernizare a grupurilor sanitare în școli. Din grup fac parte reprezentanți ai Ministerului Mediului, Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, partenerilor de dezvoltare și sectorului asociativ. 

Amnesty International Moldova a scris în ianuarie 2023, cu referire la un răspuns la o solicitare de informație de la Ministerul Educației, că la sfârșitul anului 2022 fiecare a șaptea școală din R. Moldova încă are toaleta în curte. Potrivit ministerului, în 175 din cele 1.208 școli și licee din R. Moldova, elevii merg încă la toaletele din curte, iar în 24 școli nu există nici apă potabilă.