Principală  —  IMPORTANTE   —   Ministerul Sănătății, despre situația epidemiologică…

Ministerul Sănătății, despre situația epidemiologică din R. Moldova: mortalitatea a crescut cu 14% comparativ cu săptămâna precedentă

Sursă foto: Profimedia Images

Cinci teritorii administrative sunt în zona roșie de alertă, cu o incidență mai mare de 250 cazuri la 100 mii de locuitori: municipiul Bălți, municipiul Chișinău, raionul Dondușeni, Basarabeasca și Anenii Noi. Totodată, numărul cazurilor de infectare în rândul copiilor a scăzut cu 26,5%, iar în rândul femeilor însărcinate cu 26,5%, anunță Ministerul Sănătății (MS).

În perioada 25 – 31 octombrie curent, au fost înregistrate 9 765 cazuri de COVID-19. Incidența a constituit 262 la 100 mii de persoane, fiind înregistrată o scădere cu circa 15% comparativ cu săptămâna precedentă.

Tot în această perioadă, potrivit autorităților din sănătate, au fost confirmate 293 de decese, din acestea 274 la persoane neimunizate. Astfel, mortalitatea a crescut cu 14% comparativ cu săptămâna precedentă și 84% comparativ cu luna precedentă. De la începutul pandemiei, 7 890 de oameni și-au pierdut viața din cauza COVID-19, dintre care 81,2% au fost înregistrate în rândul persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani.

În ceea ce privește spitalizarea persoanelor infectate, datele arată că numărul persoanelor aflate la tratament în spital în mediu a constituit 2 960 pacienți, dintre care 277 de internați în terapie intensivă și 40 aflați la ventilație invazivă. Rata spitalizării e de 57 la 100 mii de oameni, de 1,9 ori mai mult față de limita pragului de alertă.

Ministerul Sănătății anunță unele modificări în protocolul care se referă la măsurile de protecție obligatorii pentru persoanele infectate cu COVID-19.

„Persoanele cu schemă completă de vaccinare împotriva COVID-19 care au fost în contact cu o persoană testată pozitiv la virusul SARS-CoV-2, nu se plasează în carantină, cu excepția contacților din aceeași gospodărie. Mai exact, indiferent de statutul de vaccinare, toți contacții din aceeași gospodărie cu persoana bolnavă se plasează în carantină. În celelalte cazuri, contacții vaccinați își pot continua activitatea și nu se plasează în carantină, dar este necesară monitorizarea clinică a simptomelor pe parcursul a 14 zile”, anunță MS.

De la începutul campaniei de vaccinare în R. Moldova au fost administrate peste 1 500 000 doze de vaccin împotriva COVID-19.

Vaccinarea împotriva COVID-19 este gratuită și recomandată de autoritățile sanitare de nivel național și internațional, fiind o metodă eficientă pentru a opri pandemia.