Principală  —  IMPORTANTE   —   Ministerul Energiei a stabilit când…

Ministerul Energiei a stabilit când se vor desfășura licitațiile de construcție a capacităților mari de energie regenerabilă

Sursa foto: energie.gov.md

Ministerul Energiei a publicat calendarul licitațiilor pentru construcția capacităților mari de energie regenerabilă. Potrivit acestuia, lansarea licitațiilor este planificată pentru data de 9 aprilie, iar ofertele vor fi recepționate timp de trei luni.

Lansarea, în premieră, a licitațiilor, conform unui comunicat al Ministerului Energiei, pentru centrale cu preț fix „va permite construcția parcurilor eoliene și fotovoltaice mari, reducerea dependenței de importul de energie, decarbonizarea economiei și crearea de noi locuri de muncă”.

„(…) De asemenea, acestea vor contribui la realizarea angajamentelor R. Moldova de a atinge, în anul 2030, o cotă a energiei regenerabile de 27% din consumul final de energie. Pentru capacități mari de regenerabile a fost alocată o capacitate totală de 165 MW, împărțită după tehnologii – 105 MW pentru instalații eoliene și 60 MW pentru fotovoltaice.

Pentru lansarea licitațiilor de construcție a capacităților mari de energie regenerabilă urmează a fi aprobate mai multe documente. Conform calendarului de lansare a licitațiilor, în luna februarie a.c. urmează a fi aprobate modificările la Regulamentul privind desfășurarea licitațiilor de oferire a statutului de producător eligibil mare, desemnarea „Comisiei de licitații” prin dispoziție a Guvernului, publicarea documentației de licitație și, pe parcursul lunilor februarie-martie a.c., consultarea acesteia cu părțile interesate”, se spune în comunicatul ministerului.

Calendarul integral poate fi consultat aici.

Conform Ministerului Energiei, statul are trei mecanisme de sprijin pentru producătorii de energie verde:

  • facturare netă, introdusă de la 1 ianuarie 2024, valabilă în cazul micilor producători cu instalații destinate consumului propriu;
  • tarif fix pentru 15 ani – pentru parcuri și centrale până la 1 MW fotovoltaic sau 4 MW eolian;
  • preț fix, la fel valabil 15 ani, în cazul parcurilor și centralelor mai mari de 1 MW fotovoltaic sau 4 MW eolian, capacități atribuite prin licitații.

Potrivit unor date publicate de PNUD Moldova, în R. Moldova, în 2023, doar 6% din consumul de energie electrică reprezintă energia regenerabilă. 54% din aceasta este eoliană, 34% – energia fotovoltaică și câte 6% – energia hidro și pe bază de biogaz. Ultimele două sunt surse continue și sigure și nu depind de capriciile vremii. Cea mai mare capacitate nevalorificată este în cazul energiei pe bază de biogaz.

R. Moldova s-a angajat să crească până în anul 2030 ponderea energiei electrice produse din surse regenerabile la minim 30% din consumul de energie electrică. Ținta este stabilită în Planul Integrat pentru Energie și Climă, elaborat cu sprijinul Uniunii Europene și PNUD. Către 2050, R. Moldova şi-a propus ca emisiile de gaze cu efect de seră să fie compensate integral de absorbția de astfel de gaze. Astfel, energia regenerabilă va ajuta la atenuarea încălzirii globale.  

Pe 8 decembrie 2021, Guvernul a adoptat o hotărâre privind aprobarea limitelor de capacitate, a cotelor maxime și a categoriilor de capacitate în domeniul energiei electrice din surse regenerabile valabile până la data de 31 decembrie 2025.