Principală  —  IMPORTANTE   —   MărțiȘOR la Moscova. Mai mulți…

MărțiȘOR la Moscova. Mai mulți artiști moldoveni, plătiți să cânte la festivalul finanțat de Ilan Șor, în ziua atacului terorist de la Crocus. Reacția interpretului Adrian Ursu și detalii despre organizator

Sursa foto: Colaj ZdG

Mai mulți interpreți din R. Moldova, printre care Doina Sulac, Adrian Ursu, Ionel Istrati și Lia Taburcean, urmau să evolueze vineri, 22 martie, pe o scenă la Moscova, Rusia, în cadrul unui festival, însă concertul nu a avut loc din cauza atacului terorist de la Crocus City, care a luat viața a peste 130 de persoane, inclusiv a unei moldovence în vârstă de 42 de ani. Festivalul „Mărțișor”, ce s-a desfășurat la un hotel din cel mai mare oraș din Rusia, a fost organizat „cu sprijinul” oligarhului fugar Ilan Șor, sancționat de UE pentru tentative de destabilizare a R. Moldova.

Mai exact, conform agenției de presă Sputnik Moldova, finanțată de Kremlin, evenimentul a fost organizat de Centrul Cultural și Educațional al Moldovei, creat recent în Rusia, și care „funcționează cu sprijinul” lui Ilan Șor. Evenimentul a fost reflectat pe larg de presa finanțată de autoritățile de la Moscova, care l-a prezentat pe Șor drept „politician de opoziție”, nefiind menționat faptul că acesta a fost condamnat de Curtea de Apel Chișinău la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”.

Unul dintre organizatorii evenimentului, Elena Horozova, a confirmat pentru Jurnal TV că onorariile artiștilor au fost plătite de către Ilan Șor: „Se pare că acum se poate de spus asta (…). E clar că sponsorul a fost Ilan Șor”.

Sursa foto: sputniknews.ru

Centrul Cultural și Educațional al Moldovei, despre care nu există multe informații publice, a fost înregistrat la Moscova pe 21 decembrie 2023, în calitate de organizație neguvernamentală, iar Veaceslav Andriencov, antreprenor, figurează în calitate de director al Centrului.

Sursa foto: Centrul Cultural și Educațional al Moldovei/ Facebook

Potrivit organizatorilor, intrarea la eveniment a fost gratuită. La festival au fost invitați reprezentanți ai diasporei moldovenești din Rusia, iar pe scenă urmau să evolueze artiștii moldoveni Ionel Istrati, Adrian Ursu, Doina Sulac, Lia Taburcean, trupa „Orizont”, Doina Arsene, Petr Petcovici, formația „DoReDoS”, însă concertul a fost suspendat din cauza atacului terorist.

„(…) Din cauza tragediei de la Crocus suspendăm concertul! Exprimăm cele mai sincere condoleanțe familiilor și prietenilor victimelor. Dorim însănătoșire grabnică celor răniți. Vă rugăm să fiți vigilenți și să aveți grijă de voi!”, au anunțat organizatorii evenimentului la scurt timp după tragedie.

Ziarul de Gardă a decis să-i contacteze telefonic pe artiști, pentru a afla dacă știau cine sunt organizatorii festivalului și de ce au ales să participe la un concert finanțat de Ilan Șor, condamnat în dosarul „Frauda bancară”. Am încercat să discutăm cu artiștii Ionel Istrati, Doina Sulac, Lia Taburcean și Adrian Ursu, însă doar ultimul a răspuns apelurilor ZdG și ne-a oferit un comentariu.

Luni, 25 martie, contactată de ZdG, Doina Sulac a afirmat că nu este disponibilă, iar ulterior ne-a expediat un mesaj în care ne-a spus că nu poate vorbi. Astăzi, 26 martie, nu a mai răspuns apelurilor ZdG.

Cântărețul Adrian Ursu afirmă că nu știa că evenimentul are legătură cu oligarhul Ilan Șor. Întrebat dacă remunerarea a fost mai mare decât de obicei, acesta a răspuns, într-o discuție cu ZdG, că „remunerarea a fost ca pentru un concert în afara țării”.

„Nu am evoluat pe scenă, dar am fost acolo (…). Știu că ( a fost organizat de, n.red.) o asociație pentru diaspora de la Moscova (…). Știam că o să cânt la un eveniment pentru moldovenii din diaspora și se preconiza un concert foarte frumos. A avut loc prima parte, iar în pauză, din păcate, s-a întâmplat o mare tragedie la o distanță mică de noi, adică tot la Moscova. Iar partea a doua a concertului nu a mai avut loc. Am făcut fotografii cu oamenii, am vorbit cu moldovenii de acolo, care s-au pregătit frumos, în costume populare (…). Am avut plăcerea să mă întâlnesc cu oamenii care sunt plecați de 15-25 de ani (…). Eu știam de o asociație pe care o conduce cineva tot din domeniul artei (…). Remunerarea a fost ca pentru un concert în afara țării. Ținând cont de faptul că venim la un concert în afara țării, trebuie să rezervi trei zile pentru eveniment. Iată acestea au fost criteriile (…)”, a declarat artistul.

Ilan Șor, care se ascunde de justiția moldovenească în Israel, însă în ultima perioadă pleacă frecvent în Rusia, a ținut un discurs în timpul festivalului. Ulterior, a lansat pentru TASS, presă afiliată Kremlinului, mai multe falsuri și acuzații la adresa Occidentului, afirmând, printre altele, că „țările occidentale doresc să transforme R. Moldova într-un câmp de luptă”.

Sursa foto: unica.md

Șor a plecat din R. Moldova în iunie 2019, imediat după căderea regimului Plahotniuc, iar de atunci se află în Israel. Șor are și cetățenia acestui stat, care, conform Constituției, nu-și extrădează cetățenii. Deși a fost deputat, Șor nu a participat la nicio ședință convocată de Parlament. Pe 13 aprilie 2023, el a fost condamnat de magistrații Curții de Apel Chișinău la 15 ani de închisoare, în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții in sistemul bancar pe termen de 5 ani. Conform Procuraturii Anticorupție, Ilan Șor urmează să restituie peste 5,2 miliarde de lei Băncii de Economii.