Principală  —  Ştiri  —  Social   —   VIDEO/ Guvernul a aprobat proiectele…

VIDEO Guvernul a aprobat proiectele cu privire la împrumuturile din Federația Rusă și de la FMI

Cabinetul de miniștri s-a întrunit în ședință pentru a aproba alocarea unui credit de urgență pentru R. Moldova în valoare de circa 235 de milioane de dolari din partea FMI, dar și a unui împrumut în mărime de 200 milioane de euro din partea Federației Ruse. Cele două proiecte vor fi expediate în adresa Parlamentului.

11.30: Miniștrii au aprobat și proiectul de Lege pentru ratificarea Acordului Guvernului RM cu Fondul Monetar Internațional referitor la un împrumut de urgență. Împrumutul are două componente și e în sumă cca 234 milioane dolari. Pe una din componente, 156 milioane dolari, dobânda este de 1,5% cu 3 ani și 3 luni de grație și o perioadă de rambursare de 1 an și 9 luni. Suplimentar RM va achita un comision unic 0,5% din sumă, adică 780 mii dolari. Pe altă componentă, 78 milioane dolari, dobânda va fi de 0% și o perioadă de vacanță de plată de 5 ani și 6 luni.

11.25: Guvernul a aprobat proiectul de lege cu privire la ratificarea acordului dintre Federația Rusă și R. Moldova cu privire la acordarea unui împrumut în mărime de 200 milioane de euro. Prima tranșă de 100 de milioane de euro ar trebui să ajungă în R. Moldova în decurs de 30 de zile calendaristice de la intrarea în vigoare a Acordului dintre cele două țări. Cea de-a doua tranșă, la fel în sumă de 100 milioane de euro, ar urma să fie transmisă R. Moldova nu mai târziu de 31 octombrie 2020.

Tot potrivit Acordului, R. Moldova ar urma să întoarcă acest credit în decurs de 10 ani, în baza a 20 de plăți semestriale egale. Plățile vor fi rambursate la 15 martie și 15 septembrie a fiecărui an. Prima plată de rambursare va trebui realizată la 15 martie 2021. Totodată, creditul este acordat în baza unei dobânzi anuale de 2%.

Atât premierul Ion Chicu, cât și ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuța, au declarat că dobânda de 2% este una optimă și acceptabilă în condițiile actuale.