Principală  —  Ştiri  —  Social   —   VIDEO/ Președintele CEC și ministrul…

VIDEO Președintele CEC și ministrul de Externe, Aureliu Ciocoi, prezintă ultimele date privind secțiile de votare din străinătate

Președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Dorin Cimil, și Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) în exercițiu – premierul interimar, Aureliu Ciocoi, au prezentat în cadrul unei conferințe de presă comună ultimele date privind secțiile de votare din străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent.

În total, 150 de secții de votare vor fi deschise în străinătate la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Ministrul de Externe în exercițiu – premierul interimar Aureliu Ciocoi a dat asigurări că Guvernul va aloca CEC 22,4 milioane de lei, însă nu a precizat exact când se va întâmpla acest lucru.

„Suntem pe ultima sută de metri în ceea ce privește alegerile parlamentare anticipate. MAEIE s-au axat pe buna organizarea a scrutinului electoral. Este cel mai mare număr de secții de votare constituite peste hotare – 150 de secții. Suplinirea numărului secțiilor de votare. A fost creat un grup de lucru la MAEIE. Scopul grupului este de a coordona secțiile de votare peste hotare și în susținerea Birourilor electorale pentru hotare. Rog cetățenii să verifice din timp documentele necesare pentru votare. Ce ține de alocarea 22,4 milioane de lei, încă nu am informații la acest subiect. Fie adoptăm până la alegeri o Hotărâre sau după alegeri Guvernul este obligat să acopere necesitate de 22,4 milioane de lei. Încă nu avem o decizie cu privire la ședința ”, a declarat Aureliu Ciocoi.

În context, președintele CEC, Dorin Cimil, a declarat că autoritatea electorală împreună cu MAEIE a reușit să constituie 150 de secții de vot pentru alegătorii din diaspora. Cât despre constituirea secțiilor de vot pentru alegătorii din stânga Nistrului, Cimil susține că în cazul în care CSJ va menține hotărârea CA care a anulat anexele hotărârii Comisiei privind deschiderea a 41 de secții de vot pentru alegătorii din stânga Nistrului, cu obligarea reducerii numărului secțiilor de vot până la 12, CEC va executa hotărârea CA.

„Organizarea alegerilor este însoțită de mai multe provocări din cauza COVID-19. Constatăm mai multe probleme pentru deschiderea secțiilor de votare peste hotare. Instituțiile statului au întreprins acțiuni pentru organizarea secțiilor de vot. Putem afirma că, la moment, CEC cu suport MAEIE a constituit secțiile de votare. Urmează CSJ să examineze, iar în cazul în care va rămâne în vigoare hotărârea CA, CEC o va executa”, a declarat președintele CEC, Dorin Cimil.

La 22 iunie curent, Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit ordinea de înscriere a concurenţilor electorali în buletinul de vot pentru alegerile în Parlamentul Republicii Moldova din 11 iulie 2021, după cum urmează:      

  1. Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE”;
  2. Partidului Politic „Partidul Acțiunii Comune — Congresul Civic”;
  3. Blocul electoral „RENATO USATÎI”;
  4. Partidul Politic „Șor”;
  5. Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate;
  6. Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor;
  7. Mișcarea Profesioniștilor „Speranţa – Надежда” ;
  8. Partidul Democrat din Moldova;
  9. Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”;
  10. Partidul Politic „Partidul Unității Naționale”;
  11. Partidul Politic „Democraţia Acasă”;
  12. Partidul Politic „NOI”;
  13. Partidul Politic „Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei”;
  14. Partidul Politic ALIANȚA PENTRU UNIREA ROMÂNILOR;
  15. Partidul Politic Partidul Verde Ecologist;
  16. Partidul Politic „Partidul Legii şi Dreptăţii”;
  17. Partidul Politic „Puterea Oamenilor”;
  18. Partidul Regiunilor din Moldova;
  19. Partidul „Patrioții Moldovei”;
  20. Partidul Politic „PARTIDUL SCHIMBĂRII”;
  21. PARTIDUL POLITIC NOUA OPȚIUNE ISTORICĂ;
  22. Partidul Politic Partidul Oamenilor Muncii;
  23. Veaceslav Valico (candidat independent).