Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   LIVE/ Adunarea Națională Moldova Europeană.…

LIVE Adunarea Națională Moldova Europeană. În PMAN a fost adoptată și votată Rezoluția Adunării Naționale Moldova Europeană

Sursa: ZdG

Astăzi, 21 mai, la Chișinău are loc Adunarea Națională Moldova Europeană convocată de către președinta Maia Sandu ca „să spunem lumii că noi suntem europeni și că aceasta este calea aleasă de noi”.

UPDATE 14.00: Pe scenă a urcat artistul Vali Boghean.

UPDATE 13.53: În PMAN a fost adoptată și votată Rezoluția Adunării Naționale Moldova Europeană. Rezoluția Adunării Naționale Moldova Europeană a fost votată în unanimitate de către toți participanții.

UPDATE 13.42: În PMAN, actorul Andrei Sochircă dă citire Rezoluției Adunării Naționale Moldova Europeană.

UPDATE 13.40: Profesoara Elena Vorotneac: „Datorită investițiilor europene, în multe școli, copiii noștri învață în condiții europene”.

UPDATE 13.31: Pe scenă a urcat agricultorul și antreprenorul Igor Golban: „Am venit să spunem ce ne dorim! Dorim să construim Europa acasă. Am simțit pe propria piele suportul Uniunii Europene. Avem nevoie de curaj și multă perseverență. Pentru mine ca antreprenor, Uniunea Europeana a devenit cel mai important partener. Sunt profund recunoscător UE. Sunt încrezător că unindu-ne eforturile vom face împreună o Moldovă mai prosperă”.

UPDATE 13.25: Antreprenorul Vasile Tofan, revenit din străinătate: „Ca antreprenor am simțit toate embargourile rusești. Acum, toate produsele noastre sunt Europa. Avem cu ce să ne mândrim. Avem ingineri și programatori de calibru. Îmi doresc o Moldovă Europeană în care reușesc cei care muncesc mai mult, unde vinificatorii moldoveni să aibă acces la aceleași fonduri ca antreprenorii europeni. Să ne rupem de mocirla sovietică și să ne îndreptăm spre o lume mai civilizată”.

UPDATE 13.20: Pe scenă a urcat Mihail Sirkali cu îndemnul: „Să transmitem Comratului mesajul că „Moldova e Europa””.

Update 13.08: Pe scenă ține un discurs Tatiana Badan, primara satului Seremet: „Uniunea Europeana – aceasta este șansa noastră să muncim acasă! Toate proiectele din satete noastre sunt implementate cu suportul statelor europene. Vă mulțumim!

UPDATE 13.02: Sportiva, tripla campioană la lupte libere, Anastasia Nichita: „Apartenența la UE ne va face viața mai bună. Nimic nu se compară cu condițiile europene. Tinerii noștri merită să trăiască în Uniunea Europeană. Îndemn toți tinerii să-și facă auzită vocea. Trebuie să ducem Moldova în UE”.

UPDATE 12.53: Interpretul Cătălin Josan: „Libertatea e o luptă în fiecare zi. Nu vom lăsa pe nimeni să ne fure viitorul. Noi suntem o țară europeană. Întotdeauna am fost și vom fi Europa”.

UPDATE 12.52: Mulțimea scandează „Eu sunt Europa”

UPDATE 12.43: Interpretul Cătălin Josan cântă „Wind of Change”.

UPDATE 12.28: Interpretul Cristi Aldea-Teodorovici interpretează piesele „Bucurați-vă prieteni!”, „Eminescu”, „Focul din vatră”.

UPDATE 12.25: Interpretul Cristi Aldea-Teodorovici: „Mă trag dintr-o familie durută, care prin cântec a plantat dorul și dragostea de patrie. Putem face un pas spre UE. De ce să nu alegem un viitor mai bun? Acum totul este în mâinile noastre”, a spus interpretul.

UPDATE 12.22: Colonelul Adrian Efros „Eu cunosc și știu prețul păcii. Și este responsabilitatea noastră să asigurăm pacea și siguranța la noi acasă! Azi noi decidem viitorul țării. Pace în țără și în regiune”.

UPDATE 12.14: Scriitoarea și jurnalista Tatiana Țîbuleac „Europa noastră a fost o Europa imaginară. Nu pot să nu mă gândesc azi la primii migranți. Azi când putem călători liber nu putem să nu ne gândin la ei. Întrebarea nu e „dacă”, ci „când” vom deveni europeni – „astăzi””, a conchis Țîbuleac.

UPDATE 12.08: Pe scenă a urcat maestrul Eugen Doga cu un mesaj de solidaritate: „ Vă salut dragi europeni. Din Europa, în Europa. Europa este în noi înșine. Să scoatem dopurile din urechi și ochelarii fumurii și să mergem spre soare. A venit timpul istoric și țara noastră merge spre soare, merge spre Europa”.

UPDATE 12.05: Youth Orchestra și corul „Moldova” interpretează „Odă Europei”, compoziția maestrului Eugen Doga.

UPDATE 12.00: Roberta Metsola: Moldova este gata pentru integrare.

UPDATE 11.52: Pe scenă a urcat președinta Parlamentului European, Roberta Metsola care s-a adresat participanților la Adunare în limba română cu mesajul: „Dragi cetățeni ai Moldovei, dragi europeni! Europa este Moldova, Moldova este Europa”.

UPDATE 11.50: Maia Sandu: „Azi ne-am adunat toți grămăjoară ca să spunem că Moldova este europeană, că Moldova își ridică fruntea sus și merge în UE. Moldova este țara noastră a tuturor și vă rog să credeți în viitorul nostru european. Este legământul generației noastre să muncească cât este necesar pentru ca generațiile viitoare să trăiască în Europa!”, a declarat președinta. Maia Sandu ține cîte un discurs în limba rusă, ucraineană, găgăuză și bulgară.

UPDATE 11.36: Maia Sandu: „Ne unește dorința de a trăi împreună într-o țară europeană. Cu siguranță, Moldova va fi în Uniunea Europeană! Putem fi în siguranță doar împreună cu familia europeană! Vrem să ținem țara și copiii noștri departe de război”.

UPDATE 11.28: Maia Sandu: „Vrem ca diaspora să vină acasă, pentru că Europa este acasă! Nu mai vrem ca țara noastră să fie la marginea Europei. Avem misiunea comună să facem țara mai bogată și mai prosperă!”

UPDATE 11.24: Maia Sandu: „Azi îndeplinirea acestei aspirații este mai posibilă ca niciodată! Vom avea o piață mare europeană pentru produsele noastre”.

UPDATE 11.23: Președinta R. Moldova, Maia Sandu: „Acum este momentul. Moldova este europeană! Stăpân în casa noastră este doar poporul! Suntem o țară care își merită locul în UE”.

UPDATE 11.15: În scenă au urcat președinta Maia Sandu și președinta Parlamentului European, Roberta Metsola.

UPDATE 11.12: Este interpretat imnul Uniunii Europene de către Youth Orchestra.

UPDATE 11.08: Soprana Valentina Nafornița interpretează imnul R. Moldova.

Imagini cu mobilizarea populației din teritoriul republicii spre Piața Marii Adunări Naționale au început să fie postate pe rețelele de socializare. Adunarea Moldova Europeană va avea loc în același timp la Chișinău, dar și în alte 33 de capitale și orașe europene.