Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Lista țărilor cu care R.…

Lista țărilor cu care R. Moldova a convenit în plan bilateral recunoașterea reciprocă a certificatelor naționale de vaccinare

Ucraina, Ungaria, Georgia, Turcia, Muntenegru, Kazahstan, Turkmenistan, Belarus și Serbia sunt țările cu care R. Moldova a convenit în plan bilateral, prin schimb de note, recunoașterea reciprocă a certificatelor naționale de vaccinare, potrivit informațiilor actualizate de către Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE).

Conform ministerului de Externe, țările care au anunțat despre recunoașterea unilaterală a certificatelor de vaccinare eliberate de autoritățile R. Moldova, care sunt conforme cu standardele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și a Uniunii Europene (UE), sunt următoarele: Bulgaria, Regatul Spaniei, România, San Marino, Estonia, Grecia, Germania, Lituania, Austria, Croația, Slovacia, Slovenia, Elveția, Finlanda, Bosnia și Herțegovina, Irlanda, Danemarca, Armenia, Franța, Regatul Țărilor de Jos (Olanda), Cehia, Italia, Marea Britanie. Aceste prevederi pot fi modificate în funcție de starea epidemiologică din Republica Moldova.

Demersuri privind recunoașterea unilaterală a certificatelor de vaccinare, prin canale diplomatice, au fost înaintate ministerelor afacerilor externe din Polonia, Franța, Rusia, Irlanda, Letonia, Kârgâzstan, Tadjikistan, Israel, Luxemburg, Armenia, Uzbekistan.

Începând de vineri, 15 octombrie, cetățenii pot descărca online certificatul COVID-19, emis de către autoritățile din R. Moldova, care include certificatul de vaccinare, certificatul de testare și certificatul de recuperare, de pe pagina: certificate-covid.gov.md. Modelul acestuia a fost aprobat în cadrul ședinței Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică și va fi emis în baza datelor prezentate de către instituțiile medico-sanitare.

Potrivit Guvernului, certificatul digital COVID-19 facilitează libera circulație la nivel național și internațional, în condiții de siguranță pe perioada pandemiei COVID-19. Documentul poate fi descărcat gratuit și este disponibil în limbile română/engleză. Acesta reprezintă o dovadă oficială că persoana a fost vaccinată împotriva COVID-19, s-a testat și are un rezultat negativ sau a avut COVID-19 și s-a vindecat.

Totodată, la prezentarea certificatului COVID, cetățenii trebuie să demonstreze deținerea unui act de identitate, o copie sau o fotocopie în format digital a acestuia. Detalii aici.