Principală  —  IMPORTANTE   —   FOTO/ Începând cu 15 octombrie,…

FOTO Începând cu 15 octombrie, cetățenii pot descărca online certificatul COVID-19 emis de autoritățile din R. Moldova

Începând de vineri, 15 octombrie, cetățenii pot descărca online certificatul COVID-19, emis de către autoritățile din R. Moldova, care include certificatul de vaccinare, certificatul de testare și certificatul de recuperare, de pe pagina: certificate-covid.gov.md. Modelul acestuia a fost aprobat în cadrul ședinței Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică și va fi emis în baza datelor prezentate de către instituțiile medico-sanitare.

Potrivit Guvernului, certificatul digital COVID-19 facilitează libera circulație la nivel național și internațional, în condiții de siguranță pe perioada pandemiei COVID-19. Documentul poate fi descărcat gratuit și este disponibil în limbile română/engleză. Acesta reprezintă o dovadă oficială că persoana a fost vaccinată împotriva COVID-19, s-a testat și are un rezultat negativ sau a avut COVID-19 și s-a vindecat.

Certificatul COVID poate fi descărcat aici - certificate-covid.gov.md

Totodată, la prezentarea certificatului COVID, cetățenii trebuie să demonstreze deținerea unui act de identitate, o copie sau o fotocopie în format digital a acestuia. Detalii aici.

De altfel, certificatul COVID eliberat pe teritoriul altui stat, în baza modelului țării emitente, trebuie să fie prezentat în limbile română, engleză, franceză, germană, italiană sau rusă. Pentru certificatele emise în alte limbi decât cele menționate, acestea vor fi confirmate prin traducere autorizată în R. Moldova, în limbile română sau rusă.

De asemenea, potrivit noii hotărâri CNESP din 8 octombrie, toți cetățenii cu excepția minorilor sunt obligați, pe tot parcursul perioadei de stare de urgență în sănătate publică, să dețină un act de identitate, o copie sau o fotocopie în format digital a documentului în timpul aflării în toate spațiile publice închise și deschise, inclusiv în transportul public.

Citiți și: DOC/ Toți cetățenii, cu excepția minorilor, sunt obligați, pe tot parcursul perioadei de stare de urgență, să dețină un act de identitate, în toate spațiile închise și deschise. Decizia CNESP

Persoanele care își propun să intre pe teritoriul Republicii Moldova și urmează să respecte regimul de autoizolare trebuie să completeze și să prezinte fișa epidemiologică în format online care e accesibilă din data de 5 octombrie curent. Documentul se completează în intervalul de 72 ore înainte de intrare pe teritoriul țării, accesând pagina https://fisa-covid.gov.md/. Persoanele care vor prezenta informații false riscă să fie trase la răspundere conform legislației.

De asemenea, transportatorii de călători sunt obligați să verifice deținerea documentelor justificative pentru scutirea obligației de a respecta regimul de autoizolare. În caz contrar, vor asigura îndeplinirea fișei epidemiologice în regim online pentru toți călătorii.

Până la 15 noiembrie curent, persoanele care nu au posibilitatea să completeze online fișa epidemiologică, sunt obligate să completeze și să semneze, pe suport de hârtie documentul, cu declarația pe propria răspundere de respectare a regimului de autoizolare cu o durată de 14 zile, iar Poliția de Frontieră va asigura introducerea manuală a datelor în sistemul informațional.