Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Lidera PAS, Maia Sandu: „Trebuie…

Lidera PAS, Maia Sandu: „Trebuie să stabilim drept obiectiv național creșterea pensiei minime la 2000 de lei”

captură foto

La moment, în R. Moldova, 387 mii de oameni au o pensie mai mică de 2000 de lei, dintre care 180 mii au o pensie mai mică de 1200 de lei. Aproape 72% din pensionari au o pensie mai mică de 2000 de lei. 80% din pensionari trăiesc sub pragul sărăciei absolute. Datele au fost prezentate de lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, în cadrul unui briefing de presă. Aceasta a menționat că este trebuie stabilit drept obiectiv național creșterea pensiei minime la 2000 de lei.

„În ultimele două săptămâni m-am întâlnit cu oameni din peste 30 de localități ale țării. La fiecare întâlnire, oamenii m-au întrebat un lucru – dacă este adevărat că pensia se va indexa de la 1 octombrie doar cu 1.07%. Oamenii se simt nedumeriți, batjocoriți, după ce le-au fost promise majorări de 20%, apoi de 10%, ca într-un final să li se dea doar 1% – o majorare de 12 lei la pensia minimă sau 19 lei la pensia medie. O majorare care le ajunge, în cel mai bun caz, să cumpere doar 2-3 măști de protecție.

De-a lungul timpului, Dodon și alții ca el au sărăcit poporul știind prea bine ce fac. Cauzele pensiilor mici sunt – minciuna, incompetența și corupția. La cel mai înalt nivel”,
a precizat Maia Sandu.

Lidera PAS susține că umilirea pensionarilor se întâmplă din cauza incompetenței și a prostiei”.

„Socialiștii umblă cu proiecte de lege, lăudându-se cu indexarea dublă și cu altele, fără să facă calcule elementare și să verifice care va fi rezultatul final pentru oameni. Ei știu să socotească doar banii pe care-i fură, să calculeze efectul inițiativelor pe care le propun nu-i interesează. Cine are de suferit? Dodon și socialiștii milionari care merg în vacanțe exotice? Nu. Bătrânii care nu au bani de mâncare”, a declarat Maia Sandu.

Maia Sandu a reamintit că PAS a cerut anterior corectarea sistemului de pensii în vederea creșterii acestora: „Am fost primii care am cerut insistent valorizarea pensiilor – atenționând că Moldova era singura țară din regiune cu sistem de asigurări care nu făcea valorizarea. După multe discuții și cu mari întârzieri, în 2018, a început procesul de valorizare a pensiilor„.

În acest context, pentru ca pensia minima să fie de 2 mii de lei, Maia Sandu susține că este nevoie de trei miliarde de lei.

„Banii pot fi luați din economiile pe care le vom face oprind schemele de corupție. Vă amintesc că, conform estimărilor procuraturii, doar la Metalferos, statul a fost furat de 1.2 miliarde de lei. În perioada celor 5 luni în guvern, am transmis la CNA și procuratură nenumărate informații despre cazurile de corupție din instituțiile și întreprinderile statului prin care se fură banii publici: Aeroport, Moldtelecom, Calea Ferată, Gările Auto, Arena Chișinău, Tutun CTC, schemele din sectorul medical și multe altele”, a declarat lidera PAS.