Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Letonia va oferi suport R.…

Letonia va oferi suport R. Moldova pentru consolidarea capacităților sistemului de sănătate

Foto: msmps.gov.md

Reprezentanții Ministerului Sănătății anunță joi, 7 octombrie, că ministra Sănătății Ala Nemerenco a avut o întrevedere cu Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Letonia în Republica Moldova E.S. Dl Uldis Mikuts, în care au discutat despre cooperarea pe domeniul sănătății și proiectele în derulare susținute de Republica Letonia.

Potrivit Ministerului Sănătății, un subiect aparte a fost gestionarea pandemiei COVID-19. În acest sens, părțile au realizat un schimb de informații privind măsurile de sănătate publică implementate la nivel național și desfășurarea campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, prin prisma experienței Letoniei.

Părțile au convenit obiectivele de colaborare pe viitor, care se vor axa pe consolidarea sistemului de sănătate, și în special pe creșterea accesibilității cetățenilor la servicii medicale și medicamente calitative.

Colaborarea bilaterală dintre cele două țări în domeniul sănătății și științelor medicale se realizează în baza unui acord, ce vizează fortificarea asistenței medicale primare și spitalicești, perfecționarea cunoștințelor cadrelor medicale, activitatea și politica farmaceutică, dezvoltarea cercetărilor științifice, prevenirea și controlul bolilor transmisibile și netransmisibile, managementul tehnologiilor informaționale în sistemul de sănătate, managementul calității asistenței medicale.

Conform Ministerului Sănătății, în perioada pandemiei, Letonia a oferit R. Moldova un lot de 30 000 de doze de vaccin împotriva COVID-19  de tip AstraZeneca.