Principală  —  Ştiri  —  Social   —   La frontierele R. Moldova: tentativă…

La frontierele R. Moldova: tentativă de mituire, refuz de intrare pentru 35 de persoane și o familie depistată cu acte false

Sursa foto: border.gov.md

Mai mult nereguli au fost depistate în ultimele 24 de ore de către polițiștii de frontieră în punctele de trecere a frontierei de stat a R. Moldova. În unul dintre cazuri o femeie a încercat să mituiască polițiștii de frontieră pentru a-i permite prietenului său să intre în R. Moldova deși cu cinci zile în urmă primise refuz. Într-un alt caz o familie a încercat să intre în R. Moldova folosind acte false. Totodată, în ultimele 24 de ore, pentru 35 de persoane s-a aplicat refuzul de autorizare a trecerii frontierei de stat.

Duminică, 2 aprilie 2023, în punctul de trecere a frontierei Ceadîr Lunga – Novîe Troianî, pe sensul de intrare în R. Moldova, s-a prezentat un cetățean al Georgiei însoțit de prietena lui, cetățeană a Ucrainei. 

La examinarea documentului de călătorie, polițiștii de frontieră au constatat că, acum cinci zile, în Aeroportul Internațional Chișinău, georgianul primise refuz de intrare în R. Moldova. În cadrul audierilor, cetățeana Ucrainei a insistat să fie permisă intrarea în Moldova pentru prietenului ei georgian, oferind polițistului de frontieră mită în mărime de 200 dolari. Angajatul Poliției de Frontieră a avertizat persoana că fapta sa atrage răspundere penală, însă femeia ar fi continuat să insiste, informează Poliția de Frontieră. Ca urmare, cazul de corupere activă a fost denunțat către DGT Sud al CNA.

Cetățeanca Ucrainei a fost reținută pentru 72 ore și plasată în izolatorul CNA, iar pentru cetățeanul Georgiei s-a aplicat măsura de refuz de intrare în R. Moldova.

Într-un alt caz, o familie din Armenia a primit refuz de intrare în R. Moldova pe motiv că membrii acesteia dețineau acte falsificate. Sâmbătă, 1 aprilie 2023, familia a fost depistată în fluxul pasagerilor de la cursa aeriană Yerevan-Chișinău.

Astfel, la cabina de control s-au apropiat părinții și doi copii ai acestora, în declarații susținând că sunt tranzit pe teritoriul Republicii Moldova, cu destinație finală Ucraina. În cadrul controlului de specialitate, polițiștii de frontieră au stabilit că pașaportul ucrainean, prezentat de unul din părinți, conține indici de falsificare – ștergere mecanică. La fel, asupra celui de-al doilea părinte s-a depistat un permis de ședere ucrainean falsificat, prin substituirea fotografiei.

În aceste circumstanțe a fost luată decizia de neautorizare a trecerii frontierei de stat. Documentele au fost ridicate și urmează să ajungă în laboratorul criminalistic al IGPF pentru expertiză, se spune într-un comunicat al Poliției de Frontieră.

În total, în ultimele 24 de ore, pe sensul de intrare în Republica Moldova, a fost aplicat refuzul de autorizare a trecerii frontierei de stat pentru 35 de persoane.