Principală  —  IMPORTANTE   —   Interzis în Grecia cu pașaport…

Interzis în Grecia cu pașaport biometric: Condițiile de călătorie, pentru cetățenii R. Moldova, în Bulgaria, Ucraina și Grecia: Bulgarii și ucrainenii solicită test negativ la Covid-19

La intrarea în Ucraina și Bulgaria cetățenii R. Moldova sunt obligați să prezinte un test PCR negativ la COVID-19. Pentru intrarea în Bulgaria testul trebuie să fie efectuat cu cel mult 72 ore înainte de traversarea frontierei bulgare, iar documentul să fie în limba engleză, în timp ce pentru accesul în Ucraina, cetățenii R. Moldova vor trebui să dețină un un test negativ la COVID-19, făcut nu mai târziu de 48 ore de la data traversării, într-o limbă de circulație internațională – rusă sau engleză.

Între timp, cu scopul limitării răspândirii coronavirusului Covid-19, autoritățile elene au anunțat decizia de prelungire a interdicției temporare de intrare pe teritoriul Greciei a cetățenilor țărilor nonUE, inclusiv cetățenilor R. Moldova, pentru o perioadă de două săptămâni.

Ministerul de Externe de la Chișinău a publicat un document ce conține informații privind accesul cetățenilor R. Moldova pe teritoriul altor state în contextul pandemiei de Covid-19.

Bulgaria

În conformitate cu ordinul PD-01-443 din 30.07.2020 al Ministerului Sănătății al Republicii Bulgaria, au fost stabilite regulile de intrare și tranzitare a teritoriului Republicii Bulgaria pentru perioda 31.07.2020-31.08.2020 după cum urmează:

  • se permite intrarea cetățenilor Republicii Moldova în Republica Bulgaria, cu condiția prezentării testului PCR negativ la COVID-19 în limba engleză, efectuat cu cel mult 72 ore înainte de intrarea în Bulgaria;
  • se permite tranzitarea teritoriului Republicii Bulgaria cu condiția garantării părăsirii imediate a țării.

ÎN ATENȚIA CETĂȚENILOR MOLDOVENI CARE CĂLĂTORESC SPRE BULGARIA PRIN ROMÂNIA

Pentru tranzitarea teritoriului României, vor fi prezentate autorităților de frontieră ale României documentele confirmative privind scopul șederii în Bulgaria (rezervarea la hotel), asigurarea medicală, rezultatele testului sus-menționat și documentele respective de călătorie.

Reamintim, rămâne suspendată temporar, total sau parțial, activitatea prin următoarele puncte de trecere a frontierei de stat romano-bulgare:

  • Negru Vodă, județul Constanța;
  • Lipnița, județul Constanța;
  • Dobromir, județul Constanța;
  • Zimnicea, județul Teleorman;
  • Turnu Măgurele, județul Teleorman;
  • Bechet, județul Dolj (cu excepția traficului de marfă).

Ambasada recomandă ca tranzitul, care nu va depăși 36 de ore, sa fie efectuat pe culoarul de tranzit aprobat de autoritățile române pentru transportul rutier: Leușeni, Albița, Tecuci, Focșani, Buzău, București, Giurgiu, Ruse. Informații adiționale privind culoarele de tranzit sunt disponibile accesând linkul: www.politiadefrontiera.ro/.

Ucraina

Intrarea și aflarea pe teritoriul Ucrainei este permisă cetățenilor Republicii Moldova doar în cazul:

 prezentării obligatorii la punctul de trecere a poliței de asigurare, care va servi drept garanție pentru achitarea cheltuielilor legate de tratarea coronavirusului COVID-19;

*Notă: Polița de asigurare pentru acoperirea costurilor asociate tratamentului COVID-19 sau observației urmează a fi emisă de o companie de asigurări din Ucraina sau de o companie de asigurări străină, care are reprezentanță în Ucraina, sau are un partener (companie de asigurări) în Ucraina. Valabilitatea poliței de asigurare urmează să acopere perioada de ședere în Ucraina.

 prezentării la punctul de trecere a rezultatului negativ al testării COVID-19 (prin metoda PCR) efectuat în laboratoarele din Republica Moldova nu mai târziu de 48 ore de la data traversării, într-o limbă de circulație internațională (preferabil în limba rusă sau engleză).

*Notă: Mecanismul respectiv a intrat în vigoare la 13 august 2020 și prevede exceptarea cetățenilor străini de la obligația izolării la domiciliu sau carantină la intrarea în Ucraina în baza prezentării rezultatului negativ al testării COVID-19 (prin metoda PCR).

 Cetățenii Republicii Moldova care nu vor prezenta la punctele de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene rezultatul negativ al testării COVID-19 (prin metoda PCR) vor fi obligați să se izoleze la domiciliu (la rude, prieteni, spații arendate) sau să fie amplasați în carantină (spații de observație) pe o perioadă de 14 zile, cu instalarea aplicației „Acțiune acasă” în telefonul mobil personal.

*Notă: În același timp, cetățenii Republicii Moldova, aflându-se în izolare sau carantină pe teritoriul Ucrainei, pot efectua testul la COVID-19 (prin metoda PCR) la laboratoarele medicale ucrainene, în decurs de 48 ore de la traversarea hotarului.

 Tranzitarea teritoriului Ucrainei în ambele sensuri de către cetățenii Republicii Moldova, fără plasarea la autoizolare (observare) pentru o perioadă de 14 zile, poate fi realizată în baza prezentării unei dovezi a faptului că tranzitarea va fi efectuată pe parcursul a două zile (drept exemplu poate servi biletul de călătorie cu autocarul) și a poliței de asigurare pentru achitarea cheltuielilor legate de tratarea coronavirusului COVID-19.

Informația actualizată privind condițiile de traversare a frontierei de stat a Ucrainei poate fi accesată aici: https://visitukraine.today/ru Reamintim că autoritățile ucrainene au extins perioada de carantină până la 31 august 2020, cu respectarea tuturor normelor în vigoare: purtarea obligatorie a măștilor de protecție în locurile publice și la serviciu, menținerea distanței sociale și respectarea altor măsuri de protecție individuală.

Grecia

Cu scopul limitării răspândirii coronavirusului Covid-19, autoritățile elene au anunțat decizia de prelungire a interdicției temporare de intrare pe teritoriul Greciei a cetățenilor țărilor nonUE pentru o perioadă de două săptămâni, începând cu 1 august 2020, între care și cetățenii Republicii Moldova (Decizia ministerială cu nr. 3133 publicată în Monitorul oficial al Guvernului elen bit.ly/3a2uXgH).

Excepție de la prezenta Decizie face categoria de cetățeni, inclusiv ai Republicii Moldova, care posedă permisul de ședere în statele membre ale UE sau zonei Schengen. Totodată, potrivit autorităților elene, la un interval de două săptămâni, în baza observațiilor situației epidemiologice și în conformitate cu recomandările Uniunii Europene, lista țărilor non-UE, care vor putea călători în Republica Elenă va fi actualizată.

Cetățenii vor fi obligați, cu cel puțin 24 ore înaintea efectuării călătoriei, să completeze un formular electronic de localizare al pasagerilor (Passenger Locator Form), prin intermediul căruia autoritățile să poată asigura evidența călătorilor. Ulterior completării, persoanele vor primi un cod unic de confirmare a înregistrării, care va necesita a fi păstrat și, în momentul intrării pe teritoriul Republicii Elene, prezentat autorităților de frontieră (electronic sau pe suport de hârtie). Formularul este disponibil în limba engleză la adresa https://travel.gov.gr/#/

Potrivit informației comunicate de autoritățile elene, în baza codului respectiv, cetățenii vor fi testați obligatoriu, iar după testare, până la aflarea rezultatului se vor autoizola la destinația pe care au declarat-o în formularul de localizare al pasagerilor.

În funcție de rezultat, pozitiv – vor fi obligați să se afle 14 zile în autoizolare, negativ – fără carantină.

Cetățenii Republicii Moldova care vor dori să călătorească în scop personal sau de afaceri în Republica Elenă și care nu dețin permis elen de ședere și contract de muncă elen, se vor adresa la oficiul consular al Ambasadei Greciei acreditată pentru Republica Moldova, cu solicitarea examinării dosarului.