Principală  —  IMPORTANTE   —   Instrucțiuni pentru slujbele religioase: fără…

Instrucțiuni pentru slujbele religioase: fără sărutatul icoanelor și cu abținere de la ritualul sfintei împărtășanii

Începând cu 5 iunie, autoritățile au permis întrunirile cu caracter religios, precum și oficierea slujbelor religioase, însă cu respectarea măsurilor de prevenire a infecției COVID-19. În acest sens, Comisia națională extraordinară pentru sănătate publică (CNESP) a elaborat și o instrucțiune cu privire la măsurile de prevenire ale COVID-19 în activitatea bisericilor și lăcașelor sfinte.

Potrivit CNESP, pentru a diminua riscul de infecție, este recomandată organizarea slujbelor online sau în aer liber, cu excluderea organizării pelerinajelor. În condițiile în care slujbele vor fi totuși organizate în incinta bisericilor, la modul general, regulile sunt practic aceleași ca și în cazul magazinelor, farmaciilor și alte spații publice închise.

Mai exact, va trebui să aibă loc efectuarea unui triaj obserațional și termometria la intrarea în lăcașele sfinte a fiecărui enoriaș, cu interzicerea accesului în interior a persoanelor care prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree) sau stare febrilă.

Totodată, în biserici vor putea intra doar persoanele care poartă măști de protecție, fiind organizat și asigurat fluxul pentru enoriași cu scopul evitării aglomerărilor și respectării distanței fizice de 2 metri.

Printre regulile ce vor fi impuse se mai numără:

  • excluderea contactului și sărutării obiectelor de cult;
  • neadmiterea oferirii alimentelor, inclusiv consumul acestora în incinta și spațiul alăturat lăcașului sfânt;
  • binecuvântarea se va oferi/primi de la o distanță de cel puțin un metru;
  • abținerea de la ritualul sfintei împărtășanii.

Cât ține de organizarea serviciilor divine de pomenire în cimitire, va fi interzis consumul oricăror alimente și băuturi, iar vizitatorii vor fi atenționați despre evitarea aglomerării de persoane la mormânt, nu mai mult de trei persoane.