Principală  —  IMPORTANTE   —   În R. Moldova va fi…

În R. Moldova va fi creat Consiliul coordonator pentru asigurarea securității informaționale

Sursa foto: stisc.gov.md

În R. Moldova va fi creat Consiliul coordonator pentru asigurarea securității informaționale. O Hotărâre în acest sens a fost aprobată miercuri, 6 iulie, în cadrul ședinței Executivului, care a avut loc în municipiul Bălți.

Potrivit Guvernului, inițiativa respectivă face parte din Strategia securității informaționale a R. Moldova pentru anii 2019-2024 și are drept scop asigurarea unui nivel înalt de securitate informațională și cibernetică.

„Consiliul coordonator va fi un organ colectiv, cu atribuții consultative și operaționale, fără personalitate juridică. Entitatea va estima nivelul pericolului asupra securității informaționale la nivel național și va propune acțiuni pentru rezolvarea incidentelor semnalate”, anunță Executivul.

Activitatea consiliului va fi concentrată pe patru segmente:
– cibernetic, cu rol de identificare și examinare a incidentelor de securitate;
– operațional, cu rol de identificare a știrilor din spațiul informațional, care ar putea afecta securitatea informațională a țării;
– mediatic, cu rol de evaluare a factorilor care ar putea prejudicia integritatea instituțională a mediilor de informare de pe platformele virtuale;
– civic-privat, cu unele atribuții, între care prezentarea cazurilor de încălcare a drepturilor omului privind accesul liber la resursele informaționale etc.

Potrivit unei note informative a Guvernului, membrii Consiliului coordonator pentru asigurarea securității informaționale vor fi reprezentanții persoanelor juridice de drept public și privat, care se vor întruni în ședințe ordinare și extraordinare.

Strategia securității informaționale a R. Moldova pentru anii 2019-2024 a fost aprobată de Parlament în noiembrie 2018. Scopul Strategiei este corelarea și integrarea domeniilor prioritare cu responsabilități și competențe de asigurare a securității informaționale la nivel național, destinate protejării suveranității, independenței și integrității teritoriale a țării.