Principală  —  IMPORTANTE   —   Hotărâre de Guvern criticată de…

Hotărâre de Guvern criticată de PAS în trecut, astăzi – susținută

Ministerul Sănătății, la data de 8 august, a emis un Ordin cu privire la repartizarea pentru plasarea în câmpul muncii a absolvenților USMF „Nicolae Testemițanu” în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 923 din anul 2001, prin care absolvenții bugetari sunt obligați, conform contractelor încheiate, să activeze în instituțiile medicale de stat timp de 3 ani. În anul 2017, reprezentanții PAS Youth declarau că această Hotărâre este „ilegală, abuzivă, nefuncțională și trebuie abrogată imediat”, iar actuala ministră a Sănătății, Ala Nemerenco, a criticat atunci Ministerul Sănătății pentru „vânarea absolvenților care fac rezidențiate peste hotare, pentru ca ei să ramburseze sumele cheltuite din buget pentru studiile lor”. Trezise întrebări și suma pe care ar urma să o restituie studenții, mecanismele de calcularea ale acesteia fiind neclare. Aceste probleme nu au fost soluționate nici până astăzi.

În Hotărârea Guvernului nr. 923 din anul 2001, este specificat că „instituţiile de învăţămînt superior şi profesional tehnic de stat, vor încheia cu studenţii şi elevii, înmatriculaţi la anul 1 de studii superioare de licență, de master, profesional tehnice pe locuri cu finanţare de la buget contracte privind instruirea şi plasarea lor în câmpul muncii după absolvire în funcţie de necesităţile statului. În cazul în care tânărul specialist refuză să se prezinte la locul de lucru conform repartizării sau îşi  suspendă activitatea înainte de expirarea termenului de trei ani stabilit, el este obligat să restituie în bugetul de stat cheltuielile pentru instruirea sa în volumul calculat de instituţia respectivă de învăţămînt, în baza Metodologiei de restituire la bugetul de stat a cheltuielilor pentru instruire, aprobată de Guvern, dacă normele speciale nu prevăd altfel”, scrie în Hotărârea de Guvern nr. 923 din 2001.

În anul 2017, Deputatul PAS, Dan Perciun, pe atunci președintele organizației de tineret PAS Youth, declara: „Am fost sesizați de mai mulți studenți referitor la abordarea abuzivă și ilegală pe care o are guvernarea de astăzi, referitor la studenții care își fac studiile la buget. Cerem abrogarea Hotărârii 923 din 2001, care obligă absolvenții la buget de la toate specialitățile să lucreze trei ani în unitățile de stat, unde vor fi repartizați după absolvire. În caz contrar, dacă absolvenții nu sunt de acord, ei achită o sumă necunoscută pe care o decide universitatea. Nici în Hotărârea de Guvern, nici în contractul pe care îl semnează studenții nu este stipulat cât exact trebuie să ramburseze studentul, lucru care este total abuziv din punctul nostru de vedere”, declara Dan Perciun în anul 2017.

Dan Perciun, deputat PAS

Fiind contactat de ZdG, pentru a comenta declarațiile anterioare, Dan Perciun a susținut că și acum nu este de acord cu unele prevederi ale Hotărârii de Guvern din anul 2001.

„Am avut și un proiect de lege cu Radu Marian în 2019, dar el nu a fost susținut de Ministerul Sănătății. În continuare, consider că sunt carențe în această Hotărâre de Guvern, care ar trebui remediate, nu în sensul în care să nu existe obligativitatea de a fi plasați la locurile de muncă sugerate de Ministerul Sănătății, dar să existe un calcul clar al costurilor de instruire. Metodologia nu este foarte bine pusă la punct. e nevoie să se ia măsuri, pentru ca cei care vor să plece peste hotare să ramburseze aceste costuri în câteva tranșe, ca suma să nu fie atât de prohibitivă. Aici trebuie să găsim un echilibru, deoarece cetățenii, din taxele lor, au făcut niște investiții, pentru ca tinerii să beneficieze de aceste studii. Totuși, ar fi bine să nu fie un mecanism prea restrictiv pentru tineri. Echilibrul propus de noi în 2019, în proiectul de lege, a fost ca costurile să fie predictibile, să fie clar cum ele sunt calculate și să existe posibilitatea rambursării în tranșe a acestor costuri, dacă persoana decide să plece peste hotare sau să nu fie încadrată la un loc propus de minister. Proiectul nu a fost susținut atunci și acum există rezerve din partea ministerului la acest capitol, el se ocupă, în primul rând, de asigurarea cu medici a cetățenilor”, susține Dan Perciun.

Deputatul PAS a comentat și condițiile în care sunt plasați tinerii medici în urma absolvirii și activității lor în cadrul instituțiilor medicale de stat din țară.

„De la caz la caz, există colaborări bune cu autoritățile publice locale, unele sunt mai pro-active, oferă locuințe sociale și acoperă costurile de instalare pentru acești tineri, deoarece sunt interesați să aibă specialiști în teritoriu. În plus, există acea plată de 120 de mii de lei care se acordă absolvenților. Probabil, plata trebuie majorată, trebuie acordată în tranșe mai mari. Ministerul a schimbat formula de repartizare a studenților. În funcție de media absolventului, cei care învață cel mai bine au prioritate de a-și alege unde doresc să activeze. Suma pe care trebuie să o restituie absolventul care decide să nu activeze la un post propus de Minister este calculată post-factum. Nu este foarte clar cum această sumă este calculată, ea fiind, de regulă, mai mare decât costul studiilor la contract, care din punctul meu de vedere este ciudat”, a subliniat deputatul.

Ala Nemerenco, actuala ministră a Sănătății, în mai 2019, cu o lună înainte de obține mandatul de ministră, s-a expus la acest subiect într-o postare pe rețelele de socializare. 

Ala Nemerenco, ministra sănătății

„De ce în domeniul medical nu este aplicată Hotărârea de Guvern nr. 923 din 04.09.2001 cu privire la plasarea în câmpul muncii a absolvenţilor instituţiilor de învăţământ superior şi mediu de specialitate de stat, conform căreia contractele trebuie să se semneze la încadrarea abiturientului în studii, dar nu la inițierea studiilor postuniversitare de rezidențiat, când se aplică responsabilitatea de rambursare și pentru perioada retrospectivă a studiilor universitare? De ce un absolvent cu studii acoperite din buget trebuie să întoarcă o sumă mai mare decât cea care a cheltuit-o un absolvent care a studiat prin contract? De ce nu este calculată munca rezidentului, care include acordarea unei multiple game de servicii medicale și efectuarea a zeci/sute de gărzi pe parcursul a 3-5 ani de rezidențiat? Care este echivalentul acestei munci în valoare monetară în contextul beneficiului pe care l-a avut statul, plătindu-l nu cu salariu, ci doar cu o bursă simbolică?”, scria în anul 2019, Ala Nemerenco.

ZdG a încercat să o contacteze pe Ala Nemerenco, pentru a afla opinia funcționarei în prezent la subiectul dat, ținând cont de criticile aduse anterior. Însă, nu a obținut niciun răspuns. Am discutat cu Elena Mudrîi, șefa Serviciului de informare și comunicare cu mass-media a Ministerului Sănătății, pentru a obține un comentariu la acest subiect, însă, după o zi de așteptare, am fost informați să facem o solicitare de informație. Menționăm că solicitările de informație sunt utilizate pentru a verifica anumite date care nu pot fi comunicate într-un timp scurt. În cazul dat, e nevoie doar de o reacție a ministrei Nemerenco referitor la propriile sale declarații, solicitarea de informație fiind inutilă în cazul dat.

ZdG va reveni cu detalii când va obține răspuns de la Ministerul Sănătății.