Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Toți cetățenii, cu excepția…

DOC Toți cetățenii, cu excepția minorilor, sunt obligați, pe tot parcursul perioadei de stare de urgență, să dețină un act de identitate, în toate spațiile închise și deschise. Decizia CNESP

Imagine simbol

Toți cetățenii, cu excepția minorilor, sunt obligați, pe tot parcursul perioadei de stare de urgență în sănătate publică, să dețină un act de identitate, o copie sau o fotocopie în format digital a documentului în timpul aflării în toate spațiile publice închise și deschise, inclusiv în transportul public. Decizia a fost luată, pe 8 octombrie, de către membrii Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP).

Totodată, transportatorii de călători sunt obligați, la îmbarcarea călătorilor care vin în R. Moldova, să asigure verificarea deținerii documentelor justificative care servesc temei pentru scutirea de obligativitatea respectării regimului de autoizolare pe teritoriul R. Moldova.


Potrivit CNESP, de pe 15 octombrie, cetățenii moldoveni vor putea descărca online certificatul COVID-19, care include: certificatul de vaccinare, certificatul de testare și certificatul de recuperare, de pe pagina: certificate-covid.gov.md. 

De asemenea, au fost aprobate noi condiții de revenire la studii cu prezență fizică pentru clasele, grupele academice care sunt plasate în carantină în urma confirmării unui caz pozitiv de COVID-19. Astfel, elevii/studenții vor reveni la studii cu prezență fizică după a 7-a zi din data confirmării cazului pozitiv dacă aceștia vor prezenta un test negativ pentru COVID-19 și dacă nu au înregistrat alte semne clinice de COVID-19. Cei care vor încheia perioada de carantină înainte de termen în baza unui test negativ, vor fi monitorizați zilnic până la a 14-a zi. Ma mult, testarea elevilor minori se va realiza gratuit și cu acordul părinților. Ministerul Sănătății și Agenția Națională pentru Sănătate Publică va asigura volumul necesar de teste în acest scop. Elevii care nu se vor prezenta la testare vor continua studiile în regim online și vor relua cursurile cu prezență fizică după 14 zile de perioadă de carantină.

„Fișa epidemiologică pentru călători și pasageri în format on-line se completează în intervalul de 72 de ore înainte de intrare în R. Moldova, accesând pagina https://fisa-covid.gov.md/”, se arată în document.

Membrii CNESP au decis că elevii și studenții care s-au infectat cu COVID-19 pot reveni la ore după 7 zile de carantină dacă prezintă un rezultat negativ la testul COVID-19 realizat în ultimele 24 de ore.