Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Focare de COVID-19. Circa 200…

Focare de COVID-19. Circa 200 de persoane și angajați a două centre de plasament temporar au fost infectate cu noul coronavirus

Foto: World Health Organization in Moldova

Din luna aprilie și până în prezent, în două centre de plasament temporar s-au infectat cu noul coronavirus circa 200 de angajați și beneficiari, majoritatea persoanelor infectate fiind internate încă în spital sau urmând tratament la domiciliu, sub supraveghere.

Unul dintre cele două focare a fost înregistrat la Centrul de plasament temporar pentru persoanele cu dizabilități Brânzeni. Primele cazuri de infectare din această instituție au fost înregistrate pe 8 aprilie. Potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) din 71 de beneficiari testați pozitiv, 21 încă sunt internați la Spitalul Clinic Municipal din Bălți, 3 beneficiari urmează a fi internați la 6 mai, iar 47 de persoane s-au vindecat. În cadrul centrului au fost testați pozitiv și 23 de angajați, șase dintre care sunt spitalizați, iar nouă urmează tratamentul la domiciliu.

Cu câteva zile în urmă directorul internatului ne-a comunicat cum a ajuns virusul în instituția pe care o conduce.

„Se presupune că totul a început de la un lucrător medical care lucrează la punctul medical din sat, din Brînzeni. Avem o asistentă medicală care lucrează la noi la internat și lucrează și la punctul medical, oficiul medicului de familie din sat. De acolo a venit tot virusul acesta, toata infecția. Acolo practic au fost infectați”.

În Centrul de plasament temporar pentru persoanele cu dizabilități Cocieri, unde la 15 aprilie au fost înregistrate primele cazuri de infectare cu COVID-19, în total au fost testați pozitiv 74 de beneficiari, iar potrivit reprezentanților MSMPS, toți urmează tratamentul în Spitalul Clinic de Psihiatrie din Municipiul Chișinău şi starea lor de sănătate este satisfăcătoare.

Tot în cadrul Centrului de plasament de la Cocieri s-au infectat și 33 de angajați. Dintre aceștia, 8 sunt spitalizați la Dubăsari, unul la Criuleni și unul la Spitalul de Psihiatrie Chișinău. Ceilalți angajați, 12 la număr, urmează tratamentul la domiciliu.

Până în prezent, în R. Moldova au fost confirmate 4 476 de cazuri de infectare cu noul coronavirus. Totodată, autoritățile anunță despre 1 658 de cazuri de recuperare și 143 de decese provocate de COVID-19.