Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Satul Brînzeni, după 17 zile…

Satul Brînzeni, după 17 zile de carantină: ,,Practic toate persoanele infectate au fost tratate”

Satul Brînzeni din raionul Edineț se află încă în regim de carantină. Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de primarul municipiului Edineț, Constantin Cojocaru dar și de primarul satului Brînzeni, Liviu Cibotaroș. Totodată, acesta ne-a comunicat că în total, până la ziua de astăzi, 6 mai, în raionul Edineț au confirmate 138 de cazuri de infectare cu noul coronavirus.

,,Satul Brînzeni se află încă în regim de carantină. Din câte am înțeles cazuri noi de infectare nu s-au înregistrat în ultima perioadă. Persoanele care se află în internatul Psihoreurologic se simt cu mult mai bine. Chiar ieri am vorbit cu directorul de acolo care mi-a spus că situația este deja sub control”.

Potrivit primarului, ieri 5 mai, în cadrul Comisiei Situații Excepționale a raionului, s-a anunțat că în total în raionul Edineț sunt confirmate 138 de cazuri.

,,Până acum, focar a fost în satul Brînzeni, în restul satelor s-au înregistrat câte 1-2 cazuri”, a precizat primarul mun. Edineț.

Contactat de Ziarul de Gardă, primarul satului Brînzeni, Liviu Cibotaroș, ne-a comunicat că deocamdată nu cunoaște pe cât timp localitatea pe care o conduce se va mai afla în regim de carantină.

,,Satul Brînzeni se află încă în carantină. După regulament, dacă timp de 14 zile nu este înregistrat nici un caz nou atunci satul va fi scos din carantină. Ultimul caz de infectare cu noul coronavirus a fost înregistrat pe pe 21 aprilie, dar luni, 4 mai, au mai fost prelevate câteva probe de la câteva persoane din Internatul Psihoneurologic.

La moment suntem în așteptarea rezultatelor. Totul depinde acum de aceste rezultate. Majoritatea persoanelor din Brînzeni care s-au infectat sunt din internat. Toți acei care s-au infectat au fost duși la spitalul din mun. Bălți. Ceilalți locuitori ai satului care s-au infecat acum au rezultate negative”, a susținut Liviu Cibotaroș.

,,Practic toate persoanele infectate au fost tratate”

Directorul internatului Psihoneurologic din satul Brînzeni ne-a comunicat că aproape toate persoanele infectate au fost tratate. Alte informații acesta a refuzat să ne ofere. Cu câteva zile în urmă directorul internatului ne-a comunicat cum a ajuns virusul în instituția pe care o conduce. Acesta ne-a mai spus spus că aproximativ 70 de persoane au fost infectate.

„Se presupune că totul a început de la un lucrător medical care lucrează la punctul medical din sat, din Brînzeni. Avem o asistentă medicală care lucrează la noi la internat și lucrează și la punctul medical, oficiul medicului de familie din sat. De acolo a venit tot virusul acesta, toata infecția. Acolo practic au fost infectați”.

Contactați de Ziarul de Gardă, reprezentanții de la Ministerul Sănătății Muncii și Protecției Sociale, ne-au spus că pe parcursul zilei de astăzi, 6 mai, vor oferi informații despre focarele care s-au înregistrat până acum pe teritoriul R. Moldova, inclusiv despre cel din satul Brînzeni.

Satul Brînzeni a fost plasat în carantină la 20 aprilie. Decizia a fost aprobată în urma ședinței Comisiei Situației Excepționale raionale. 

Până acum, în R. Moldova au fost confirmate 4 363 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care 541 în stânga Nistrului. În total, 1658 persoane au fost tratate, iar 140 au decedat din cauza COVID-19.