Principală  —  IMPORTANTE   —   Experții FRONTEX vor ajuta autoritățile…

Experții FRONTEX vor ajuta autoritățile R. Moldova în gestionarea fluxului de refugiați la frontiera de stat. Proiect votat de Parlament în prima lectură

Sursa foto: border.gov.md

Parlamentul a votat joi, 2 iunie, în prima lectură, proiectul de ratificare a Acordului între R. Moldova și Uniunea Europeană privind activitățile operative desfășurate de Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă în R. Moldova (FRONTEX), semnat la Bruxelles la 17 martie 2022.

Scopul principal al documentului este crearea cadrului legal pentru detașarea unor experți ai FRONTEX care să acorde Inspectoratului General al Poliției de Frontieră al MAI suportul necesar în gestionarea crizei regionale și a fluxului de refugiați de la frontiera moldo-ucraineană, anunță Parlamentul.

Reprezentanții Parlamentului menționează că toate cheltuielile legate aferente activității experților FRONTEX în R. Moldova vor fi acoperite de către Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă.

Actualmente, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră şi Agenţia FRONTEX colaborează în baza unui Aranjament de lucru, semnat în august 2008, care prevede realizarea unui mandat limitat de către personalul FRONTEX detașat pe teritoriul Republicii Moldova în cadrul activităților comune, având statut de observatori.

Tot joi, pe 2 iunie, Parlamentul a aprobat modificări legislative pentru reglementarea șederii în R. Moldova a reprezentanților FRONTEX pe perioada operațiunilor comune. Proiectul de modificare a unor acte normative a fost aprobat de Legislativ în prima lectură, cu voturile a 53 de deputați.

„Modificările legislative vor facilita efectuarea acțiunilor comune pe teritoriul țării noastre de către reprezentanții Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă și angajații Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, în vederea asigurării securității frontierei de stat, în special pe sectorul moldo-ucrainean. Ajustarea cadrului legal va permite utilizarea de către reprezentanții FRONTEX a armelor de serviciu, a mijloacelor speciale din dotare, precum și a forței fizice pentru autoapărare legitimă și apărarea legitimă a membrilor echipelor”, anunță Parlamentul într-un comunicat de presă.

Proiectul de lege urmează a fost adoptat de Parlament și în lectura a doua.

Acordul între R. Moldova și UE privind activitățile operative desfășurate de Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă în R. Moldova a fost semnat la data de 17 martie 2022, la Bruxelles.