Principală  —  IMPORTANTE   —   Experți, despre un an de…

Experți, despre un an de activitate a Guvernului Chicu: „A fost instituit ca un guvern care trebuia să asigure un nou mandat prezidențial pentru Dodon”

Cabinetul de miniștri condus de Ion Chicu a împlinit un an de activitate. Timp de un de zile, Guvernul Chicu nu a reușit să stabilească o relație bună cu partenerii străini și să beneficieze de suport pentru R. Moldova, consideră unii experți cu care Ziarul de Gardă a discutat despre activitatea Cabinetului de miniștri. Totodată, experții susțin că acest Guvern a fost instituit ca un unul care trebuia să asigure un nou mandat prezidențial pentru Igor Dodon.

„Guvernul Chicu a fost instituit ca un guvern care trebuia să asigure un nou mandat pentru Igor Dodon”

Analistul politic Veaceslav Berbeca susține că Guvernul Chicu a fost instituit ca un guvern care trebuia să asigure un nou mandat pentru Igor Dodon. Totodată, analistul susține că întreaga activitate a Guvernului a fost afectată de alegerile prezidențiale din noiembrie.

Veceaslav Berbeca

Din punctul meu de vedere, în această perioadă Guvernul Chicu a avut o mare problemă – pandemia COVID-19. Chiar dacă ar fi avut intenții bune, în orice țară, pandemia a afectat activitățile Guvernelor. Pe lângă acest lucru, Guvernul Chicu a fost instituit ca un guvern care trebuia să asigure un nou mandat pentru Igor Dodon. Întreaga activitate a Guvernului condus de Ion Chicu a fost afectat de alegerile care au loc acum în noiembrie. Din această cauză, întreaga activitate a Guvernului a trebuit să țină cont de electorala din 2020. În această perioadă au fost făcute foarte multe promisiuni cu tentă electorală. Din acest punct de vedere, această implicare în alegerile prezidențiale a afectat foarte mult activitatea Guvernului lui Ion Chicu, fiindcă nu a reușit să facă față problemelor foarte grave cu care s-a confruntat Moldova în această perioadă.

Din păcate noi nu am văzut proiecte prin care Guvernul R. Moldova s-ar fi implicat să ajute oamenii care au fost foarte greu afectați de pandemie. Aici mă refer la oamenii de afaceri, dar și la alte categorii de oameni, care în perioada pandemică, au stat pur și simplu acasă și nu au avut nicio sursă de venit. S-a creat impresia că banii au fost alocați spre alte probleme care aveau o tentă electorală. Acest lucru reprezintă cea mai mare problemă a Guvernului Chicu. Dacă stăm și analizăm proiectele care au fost pornite sau elaborate nu este niciunul care s-a evidențiat. În ultima perioadă au fost făcute foarte multe promisiuni care nu vor fi îndeplinite. Totodată, fiecare schimbare a miniștrilor din Guvern a avut o explicație. Prima dată când s-a schimbat a însemnat că a venit oficial democrații la guvernare și a doua oară când democrații a declarat că se retrag”, a declarat Berbeca.

Potrivit analistului politic Veaceslav Berbeca, pe plan extern, relațiile Uniunii Europene cu R. Moldova au fost afectate de la căderea Guvernului Maiei Sandu.

„Relațiile Uniunii Europene cu R. Moldova au fost afectate de la căderea Guvernului Maiei Sandu. Chiar dacă Maia Sandu a depus eforturi și a reușit să scoată R. Moldova într-o perioadă foarte scurtă din izolare internațională. Faptul cum a fost schimbat acest Guvern a afectat foarte mult relațiile UE cu R. Moldova”, a subliniat Berbeca.

„Nu s-a schimbat nimic esențial în R. Moldova”

Viorel Gârbu

Analistul economic Viorel Gârbu subliniază că perioada Guvernului condus de Ion Chicu „nu s-a schimbat nimic esențial în R. Modova. R. Moldova ca și în alte țări a fost influențată de pandemie. Acest lucru a afectat activitatea executivului. Deși se vedea clar încă din ianuarie – februarie că pandemia se răspândește, guvernul nu a făcut nimic. Atunci când R. Moldova a fost lovită de pandemie, guvernul a acționat timid. Executivul creează o părere de datașare a problemelor țării și vine cu reacții întârziate. Guvernul face abstracție de aceste lucruri și merge pe abordări paralele. 

În plan extern nu putem vorbi despre realizări deosebite. Nu putem vorbi nici despre atragerea unor investiții externe, despre atragerea unor investiții prime la fel nu putem vorbi. Guvernul R. Moldova fiind unul pro-est, pro-rus, atestăm că nu a crescut exploziv pe piața rusească și nici nu a tras investiții de pe această piață. În același timp nu putem vorbi despre anumite succese în cooperarea cu organizațiile internaționale”, notează Viorel Gîrbu.

„Condițiile în care a activat Guvernul nu au fost cele mai bune”

Analistul politic Igor Boțan susține că perioada în care acest Guvern activează nu e „cea mai bună”, iar la bază au stau doi factori: cel pandemic și altul legat de secetă. Totodată, Boțan menționează că pe arena internațională R. Moldova rămâne încă destul de izolată.

Igor Boțan

„Guvernul Chicu a fost inițial un Guvern minoritar. Din acest considerent, programul de guvernare este preconizat pentru aproximativ un an de zile, până la alegerea șefului statului. Odată cu alegerea acestuia, expiră și mandatul guvernului, fiindcă astfel s-a angajat Guvernul în fața Parlamentului. Dacă ne referim la modul în care a activat Guvernul, trebuie să spunem că condițiile nu au fost cele mai bune. Au fost doi factori: cel pandemic și altul legat de secetă. Trebuie să luăm în considerație că acestui Guvern i-a fost foarte greu. În același timp trebui să recunoaștem că acest Guvern s-a abătut mult de la ceea ce povestește Igor Dodon.

Pe plan extern lucrurile au rămas înghețate. Relațiile cu România și Ucraina relațiile la fel au rămas înghețate. Relațiile cu Federația Rusă se desfășoară într-un regim manual. În raport cu Uniunea Europeană am avut parte de suport. Pe arena internațională am rămas destul de izolați”, a susținut directorul executiv al Asociației pentru Democrație Participativă „ADEPT”, Igor Boțan.

„Pandemia de COVID-19 a fost și este gestionată politic”

Potrivit analistului politic, Ion Tabîrță, acțiunile realizate de Guvernul Chicu timp de un an de zile s-a preocupat mai mult de imaginea politică din perspectiva alegerilor prezidențiale. Totodată, Tabărță consideră că acest Guvern a gestionat într-un mod inefecient criza pandemică provocată de noul tip de coronavirus și că nu a avut un plan anticriză clar.

Ion Tăbârță

„Acest guvern a fost unul politizat și personalizat. Acest Guvern putem spune că nu a administrat problemele reale ale statului dar mai degrabă s-a preocupat mai mult de imaginea politică din perspectiva alegerilor prezidențiale. Nota cea mai clară care reflectă despre modul în care Guvernul a activat se referă la modul în care a gestionat pandemia. Executivul nu a avut o strategie clară. Această pandemia a fost și este gestionată politic. A doua problemă se referă la problema agricolă. Putem spune că acest guvern nu a mers pe soluții reale pentru a face față problemei.

Pe paln extern, s-a creat impresia că acest Guvern era împotriva României, și că România ar fi generatoare de mai multe probleme în R. Moldova. Pe fonul pandemiei s-a evidențiat acest lucru foarte clar”, a declarat pentru ZdG Tăbârță.

Cabinet de miniştri condus de Ion Chicu a primit încrederea Parlamentului la 14 noiembrie, la doar câteva ore după ce preşedintele Igor Dodon l-a înaintat pe consilierul său în funcţia de prim-ministru, pe care l-a însărcinat cu formarea unui guvern tehnocrat. Ion Chicu a fost desemnat de Dodon în calitate de candidatat la funcţia de prim-ministru, după ce membrii blocului electoral ACUM au declarat că nu vor înainta şi nu vor accepta o altă candidatură la funcţia de premier, decât cea a liderului PAS, Maia Sandu.

Guvernul condus de Maia Sandu a fost demis la 12 noiembrie. Moţiunea de cenzură depusă de socialişti a trecut de Parlamentul de la Chişinău cu voturile democraţilor. În total, au votat 63 de deputaţi din PSRM şi PD.

Socialiştii au depus moţiune de cenzură împotriva Cabinetului de miniştri condus de Maia Sandu, după ce la 6 noiembrie, Guvernul şi-a asumat răspunderea pentru o nouă modificare la Legea Procuraturii, asta după ce ministra Justiţiei, Olesea Stamate, a declarat că rezultatele concursului pentru selectarea candidaţilor la funcţia de procuror general vor fi anulate din cauza faptului că procesul a fost viciat.

Timp de un, Guvernul Chicu a avut parte de două remanieri guvernamentale. Prima a avut loc când a fost formalizată coaliția PDM- PSRM. Atunci au fost demiși patru miniștri și numiți alții care făceau parte din PDM. Este vorba de Cristina Lesnic -viceprim-ministru pentru Reintegrare, Sergiu Răilean – ministru al Economiei şi Infrastructurii, Oleg Țulea – ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene,  Alexandru Pînzari – ministrul Apărării şi Igor Șarov – ministru al Educației, Culturii și Cercetării.

Luni, 9 noiembrie, prim-ministrul Ion Chicu a decis revocarea din funcție a celor 4 miniștri ai Partidului Democrat din Moldova. Decizia a fost luată după ce liderul PDM, Pavel Filip a declarat că după alegerile prezidențiale va retrage reprezentanții formațiunii de la guvernare.

Astfel a doua remanierea a avut loc această săptămână când trei dintre miniștrii din Guvernul Ion Chicu, care alcătuiau executivul până la formalizarea coaliției cu PDM au revenit în vechile funcții. Este vorba de Anatol Usatîi, Ministrul Economiei și Infrastructurii, Aurel Ciocoi, Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene și Victor Gaiciuc, Ministrul Apărării. Totodată, Olga Cebotari a fost numitp viceprim-ministru pentru Reintegrare, iar Lilia Pogolşa – Ministrul Educației, Culturii și Cercetării.