Principală  —  IMPORTANTE   —   CV-ul și averea noilor vechi…

CV-ul și averea noilor vechi miniștri din Guvernul Chicu

La doar câteva ore de la anunțul prim-ministrului Ion Chicu cu privire la revocarea din funcție a celor 5 miniștri ai Partidului Democrat din Moldova (PDM), noii miniștri au depus jurământul.

Trei dintre miniștrii din Guvernul Ion Chicu, care alcătuiau executivul până la formalizarea coaliției cu PDM au revenit în vechile funcții. Este vorba de Anatol Usatîi, Ministrul Economiei și Infrastructurii, Aurel Ciocoi, Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene și Victor Gaiciuc, Ministrul Apărării. 

ZdG a analizat cariera, performanţele, dosarele şi averea acestora şi vi-i prezintă pe cei noi și vechi miniștri din Guvernul Chicu.

Astfel, noii vechi miniștri în Guvernul Chicu sunt:

  • Olga Cebotari, Viceprim-ministru pentru Reintegrare
  • Anatol Usatîi, Ministrul Economiei și Infrastructurii
  • Aurel Ciocoi, Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene
  • Victor Gaiciuc, Ministrul Apărării
  • Lilia Pogolşa, Ministrul Educației, Culturii și Cercetării

Victor Gaiciuc, Ministrul Apărării

Victor Gaiciuc

Victor Gaiciuc este unul dintre noii vechi miniștri care a revenit în funcție. Până acum, Gaiciuc a fost consilier al președintelui Dodon în domeniul apărării și securității naționale, dar și secretar al Consiliului Suprem de Securitate, funcție deținută și înainte de învestirea Guvernul Chicu la 14 noiembrie. Gaiciuc a devenit consilier al președintelui la doar câteva luni după ce a fost ales deputat în Parlamentul R. Moldova. În perioada când era ministrul Apărării, împotriva lui Gaiciuc a fost depusă o moțiune de cenzură, însă a fost respinsă de Biroul Permanent al Parlamentului. Blocul ACUM l-a acuzat atunci pe acesta că a elogiat mercenarii din Donbas și a susținut agresiunea rusă împotriva Ucrainei într-o declarație făcută anterior în spațiul public, sfidând integritatea teritorială a Ucrainei.

În 2011, Igor Dodon l-a cununat pe unul dintre fiii lui Victor Gaiciuc, iar la 27 august 2017, preşedintele l-a decorat pe Gaiciuc cu cea mai înaltă distincţie de stat – Ordinul Republicii. Tot în 2017, Dodon a recomandat Guvernului să-l numească pe Gaiciuc ministru al Apărării, funcție pe care acesta a deținut-o în perioada 2001-2004, fiind demis printr-un decret semnat de către Vladimir Voronin, care a invocat „numeroase infracţiuni atestate în urma controalelor efectuate, inclusiv furtul muniţiilor şi armamentului din dotarea Armatei Naţionale şi persistenţa fenomenului aşa-numitelor relaţii neregulamentare în mediul militar sunt mărturii ale activităţii ineficiente a Ministerului Apărării şi a Serviciului Informaţii şi Securitate”. Anterior, anticoruptie.md a scris că în 2016 Uniunea Ofiţerilor din Republica Moldova, al cărei președinte era Victor Gaiciuc, ar fi fost implicată în distribuirea pliantelor denigratoare la adresa contracandidatei lui Igor Dodon la alegerile prezidențiale, Maia Sandu.

Gaiciuc a declarat în ultima sa declarație de avere un salariu de circa 64 de mii de lei și o îndemnizație de peste 44 de mii de lei de la Parlament. În perioada când acesta era ministru al Apărării a ridicat un salariu de 19 mii de lei. Din funcția de consilier al președintelui Dodon în domeniul apărării și securității naționale a obținut peste 51 de mii de lei. Ministrul deține șase terenuri agricole, trei mașini – un Mercedes, Toyota, dar și un autoturism a cărei marcă nu este declarată. Acesta mai deține o casă de locuit primită prin moștenire, trei apartamente, un bun imobil și un garaj.

Lilia Pogolşa, Ministrul Educației, Culturii și Cercetării

Lilia Poșolga

Lilia Pogolşa este noua ministră a Educației, Culturii și Cercetării. Lilia Pogolşa a învăţat la şcoala din satul natal, Oneşti, r. Străşeni, iar ulterior a absolvit Tehnicumul de economie şi planificare din Bender. Între 1978 şi 1981 ea a studiat la Institutul Pedagogic de Stat „Ion Creangă”. Studiile de doctorat le-a făcut 10 ani mai târziu la Universitatea de Stat din Sankt-Petersburg, Federaţia Rusă. Şi-a început activitatea în calitate de profesoară de istorie la Şcoala medie Nr. 52 din or. Chişinău, iar peste doi ani devine lectoră universitară la Institutul Pedagogic de Stat „Ion Creangă”. În 2002, având deja titlul de conferenţiară universitară şi de doctor în ştiinţe istorice, Pogolşa este instalată în funcţia de viceministră a Educaţiei, perioadă în care instituţia era condusă de Gheorghe Sima, iar Guvernul – de Vasile Tarlev.A rezistat în această funcţie doar până în 2003, an în care a revenit la Catedra Etnologie şi Istoria Culturii a Universităţii Pedagogice de Stat „Ion Creangă”. În 2008, Lilia Pogolşa revine într-o funcţie de conducere din cadrul unei instituţii subordonate ME, fiind numită directoare a Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei (IŞE), o instituţie publică, care gestionează formarea profesională a cadrelor didactice din R. Moldova.

În 2017, ZdG a scris că Pogolșa locuieşte într-un imobil de lux din sect. Buiucani al capitalei pe care-l ascunde însă în declaraţiile cu privire la venituri şi proprietate, acolo unde nu a trecut nici firma fondată de soţul său. Imobilul familiei Pogolşa este înregistrat pe numele mamei sale, în vârstă de 77 de ani, donat de fiica sa, la 3 ani după ce a fost dat în exploatare. Ea a fost numită de premierul Pavel Filip în funcţia de viceministră, după demisia Corinei Fusu, pentru a gestiona instituţia până la reformarea Guvernului. 

În declarația cu privire la venituri şi proprietate ale Liliei Pogolşa este arătat că a obținut un salariu de peste 227 de mii de lei, dar și o remunerare în valoare de 24 367 mii de lei de la Comisia Naţională a
R. Moldova pentru UNESCO. Familia Pogolşa, pe lângă imobilul în care locuieşteeste şi proprietara unui apartament cu o suprafaţă de 108m2.

Anatol Usatîi, Ministrul Economiei și Infrastructurii

Anatol Usatîi
Anatol Usatîi

Anatol Usatîi la fel este unu din noii vechi miniștri. Însinte de a fi numit pentru prima dată ministru acesta a deținut funcția de prim-viceprședinte în cadrul Comitetului executiv al Găgăuziei. Înainte de a ocupa această funcție, Usatîi a fost secretar de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii în Guvernul Filip. În martie-august 2015, Usatîi a deţinut funcţia de viceministru la Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor. Usatîi a fost numit viceministru la Transporturi după ce, din 2010, a fost director al Proiectului reabilitarea drumurilor, realizat cu suportul Corporaţiei Provocările Mileniului, gestionând lucrările de reabilitare a traseului Sărăteni-Soroca. Anterior, a activat în cadrul unităţii de implementare a proiectului „Druminvest” şi în cadrul Administraţiei de Stat a Drumurilor.

Conform declarației de avere și interese personale, Usatîi declară un salariu de circa 143 de mii de lei de la Ministerul Economiei, o indemnizație de la IS Administrația de Stat a Drumurilor în mărime de 16 mii de lei, dar și o indemnație de circa 33 de mii de lei de la MoldATSA. Acesta are o casă de locuit în valoare de peste 97 de mii de lei. Minustrul deține o mașină de marca Toyota Rav4.

Olga Cebotari, Viceprim-ministru pentru Reintegrare

Olga Cebotari

Olga Cebotari este noua viceprim-ministră pentru Reintegrare, în Guvernul Chicu. Aceasta a fost reprezentantă a Guvernului R. Moldova în Comitetul Executiv CSI. Cebotari a reușit în 2019 să intre în vizorul presei, după ce Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a inițiat o anchetă privind implicarea acesteia în organizarea unui centru de comandă a PSRM pentru alegerile parlamentare din 24 februarie a aceluiași an, în incinta Ambasadei Republicii Moldova în Federația Rusă, scrie Realitatea. Potrivit informațiilor de atunci, în interiorul Ambasadei Moldovei de la Moscova era oferit în chirie un birou în care activa o organizație ce pretindea că se ocupă cu problemele diasporei, însă în realitate era o organizație de tineret a PSRM, fiind condusă de Olga Cebotari, actuala viceprim-ministră pentru Reintegrare, care pe tot parcursul activității, s-a ocupat de agitație electorală pentru PSRM. Tot ea a coordonat activitatea unui centru de apel creat pentru diaspora din Republica Moldova. Deocamdată nu este publică declarația de avere a noii ministre.

Aureliu Ciocoi, Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene

Aureliu Ciocoi

Și Aureliu Ciocoi a fost ministru în Guvernul Chicu. Înainte de a deține această funcție, Aureliu Ciocoi a fost consilier în domeniul politicii externe al președintelui Dodon. Acesta l-a consiliat pe șeful statului începând cu aprilie 2018. După formalizarea coaliției PSRM – PD, Ciocoi a revinit în funcția de consilier în domeniul politicii externe, pe care a deținut-o din 2018. În perioada când era ministru în Guvernul Chicu, mai mulți veterani i-au cerut demisia lui Ciocoi, care a declarat că armata rusă a intervenit în războiul de pe Nistru „pentru a opri vărsările de sânge”. Împotriva activității lui au fost depuse două moțiuni simple, dar acestea nu au fost dezbătute în plenul Parlamentului. 

În iunie 2010, Ciocoi a fost numit în funcţia de ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al R. Moldova în Germania, ulterior, în 2011, a fost numit şi în funcţia de ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al R. Moldova în Regatul Danemarcei, prin cumul, cu reşedinţa la Berlin. Din noiembrie 2015, Aureliu Ciocoi a fost ambasador în China, iar în iulie 2017 este numit ambasador al R. Moldova la Washington (SUA). Însă, mandatul acestuia a durat foarte puţin, nici două luni împlinite. Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) anunța atunci printr-un comunicat de presă că Aureliu Ciocoi şi-a finalizat mandatul din motive personale.

Pentru 2019, Ciocoi indică un salariu de peste 168 de mii de lei de la Președinție. Noul vechi ministru a trecut în declarația sa de avere un apartament și cota parte dintr-o casă de locuit de 107 m2. Acesta mai deție un automobil de model Mercedes, dobândit în 2017.

După depunerea jurămîntului, Igor Dodon a dat asigurări că după alegeri Guvernul va avea „susținere solidă în Parlament” fie de la o „alianță mai largă”, fie de la „toți deputații responsabili”.

La rândul său, prim-ministrul Ion Chicu a ținut să motiveze rapiditatea cu care au numiți noii miniștri.

„Este un eveniment care nu era planificat, dar se poate întâmpla într-o democrație. Ține de decizia PDM de a-și retrage deputații din Guvern. Am acționat rapid pentru ca instituțiile să funcționeze la capacitate maximă, dat fiind că suntem într-un an dificil. Suntem în perioada în care promovăm și aprobăm bugetele și propuneri de creștere a economiei. Nu că avem o zi în săptămână, dar nu avem nicio oră liberă și a trebuit să asigurăm funcționalitatea ministerelor”, a motivat Ion Chicu.

Premierul Ion Chicu a anunțat astăzi dimineață, 9 noiembrie, că i-a revocat din funcție pe cei 4 miniștri ai PD și va cere președintelui să accepte demisia ministrului de Externe, Oleg Țulea. Anunțul a fost făcut după ce sâmbătă, liderul PDM, Pavel Filip a declarat că după alegeri va retrage reprezentanții formațiunii de la guvernare.