Principală  —  IMPORTANTE   —   Este Maia Sandu consiliată de…

Este Maia Sandu consiliată de fostul șef al companiei Naftogaz, cercetat penal de autoritățile ucrainene? Răspunsul Președinției

Sursa foto: hromadske.ua

Fostul șef al celei mai mari companii naționale de petrol și gaze din Ucraina Naftogaz Andrii Kobolev, cercetat penal într-un dosar de abuz în serviciu, a declarat că este consilierul președintei Maia Sandu și că este implicat în procesul de audit al datoriilor istorice ale Moldovagaz către Gazprom. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei ședințe a Înaltei Curți Anticorupție din Ucraina, notează mind.ua.

„Fiind consilier al președintelui R. Moldova, ajut această țară să finalizeze procesul de auditare a datoriilor față de Gazprom”, a declarat Kobolev.

Serviciul de presă al Președinției a declarat pentru Ziarul de Gardă că Andrii Kobolev nu o consiliază pe președinta Maia Sandu în bază de contract și nu este consilierul ei titular. Reprezentanții Administrației Prezidențiale de la Chișinău susțin că fostul șef al companiei Naftogaz a oferit consultanță pro-bono autorităților de la Chișinău, la recomandarea Comisiei Europene, „în toiul crizei energetice din 2021-2022 – perioadă în care el nu figura ca suspect într-un dosar penal”.

„(…) Andrii Kobolev oferă consultanță și în prezent Ministerului Energiei al R. Moldova pe subiecte ce țin de auditul datoriei Moldovagaz, având în vedere experiența sa de la Naftogaz, când compania a câștigat litigiul cu gigantul rus Gazprom, la Curtea de Arbitraj de la Stockholm, în urma căruia au fost recuperați 4,6 miliarde de dolari SUA în folosul Ucrainei (…)”, au spus reprezentanții Președinției pentru ZdG.

La rândul său, serviciul de presă al Ministerului Energiei a spus că Andrii Kobolev a oferit consultanță instituției pe mai multe subiecte din domeniul energetic. Întrebați să specifice dacă fostul șef al companiei Naftogaz oferă și în prezent consultanță, reprezentanții ministerului au declarat că instituția i-a lansat o invitație de a o consulta pe „subiecte ce țin de mărirea atractivității coridorului transbalcanic, securitatea energetică regională și alte subiecte relevante”.

Pe 19 ianuarie 2023, Biroul Național Anticorupție al Ucrainei anunța că fostul președinte al consiliului de administrație al Naftogaz Andrei Kobolev este cercetat pentru abuz de serviciu, după ce în 2018 ar fi beneficiat ilegal de peste 229 de milioane de grivne.

Conform instituției, în mai 2018, Andrii Kobolev, contrar legii, a emis un ordin privind bonusurile pentru angajații companiei, în baza căruia a primit aproximativ 261 de milioane de grivne (echivalentul a 10 milioane de dolari) pentru realizări extraordinare. Ordinul se referă la o decizie privind un contract de vânzare-cumpărare a unei cantități de gaze naturale în perioada 2009-2019. Această sumă ar fi depășit în mod semnificativ suma definită normativ pentru astfel de plăți. În plus, pentru aceleași realizări, fostul șef al companiei a mai primit în 2017 un bonus în valoare de 12,49 milioane de grivne.