Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Efectele economice ale războiului din…

Efectele economice ale războiului din Ucraina și situația energetică din R. Moldova, discutate de șefa statului cu președinta Parlamentului European

Situația energetică dificilă din R. Moldova și implicațiile economice ale războiului desfășurat de Federația Rusă în Ucraina, „care afectează semnificativ populația”, au fost discutate luni, 3 octombrie, la telefon de președinta Maia Sandu și președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, potrivit unui comunicat publicat de Președinție.

Totodată, conform reprezentanților instituției Prezidențiale, Maia Sandu a mulțumit pentru sprijinul oferit în ultimele luni de partenerii europeni și a exprimat încrederea că R. Moldova va fi susținută în continuare pentru a face față „crizei energetice fără precedent”.

Cele două oficiale au discutat și despre acțiunile pe care le întreprind autoritățile pentru a realiza angajamentele țării în procesul de aderare la Uniunea Europeană.

„Moldova este în continuare țara cea mai vulnerabilă din punct de vedere energetic pe continentul european. Eforturile noastre de diversificare și eficiență energetică, pe care le-am pornit anul trecut și le continuăm în acest an, vor aduce rezultate palpabile doar pe termen mediu, dar astăzi avem nevoie de sprijin. Astăzi ne confruntăm cu riscuri mari în sectorul energetic, cu riscul întreruperii furnizării gazelor și curentului electric (…). Problema energetică este acum una existențială pentru țara noastră (…)”, a afirmat șefa statului vineri, 30 septembrie, în cadrul unei conferințe de presă susținută împreună cu Comisarul European pentru Buget și Administrație, Johannes Hahn.

Finanțarea externă, oferită de Uniunea Europeană (UE), sub formă de grant pentru suportul bugetar în sumă de 75 milioane de euro a fost debursată la mijlocul lunii august pe conturile Ministerului Finanțelor. Banii au fost alocați pentru a fi utilizați spre consolidarea redresării socio-economice pe termen lung, a securității energetice și a tranziției energetice a R. Moldova.

Ministerul Finanțelor anunță că acest suport bugetar va sprijini populația vulnerabilă afectată de prețurile majorate la energie și va contribui la atenuarea presiunii economice asociate cu fluxul de refugiați din Ucraina.