Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Un ex-director interimar al…

DOC Un ex-director interimar al S.A. Red-Nord și-a angajat fratele în funcția de controlor energetic. ANI l-a decăzut din dreptul de a deține funcții publice

Foto: esp.md

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a decis să-l decadă pe ex-directorul general interimar al S.A. Red-Nord, Valeriu Grumeza, din dreptul de a exercita o funcție publică sau de demnitate publică, cu excepția funcțiilor electorale, pentru o perioadă de 3 ani, după ce s-a constatat că a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese.

ANI a fost sesizată la 18 august 2020 cu privire la eventuala încălcare a regimului juridic al conflictelor de interese de către Valeriu Grumeza, ex-director general interimar al S.A. Red-Nord. În rezultatul controlului, s-a constatat că acesta și-a angajat fratele în funcția de controlor la controlul energetic, oficiul raional Sângerei. Angajarea a fost făcută în iulie 2018, la 4 luni de la numirea lui Grumeza în funcție.

Confrom răspunsului S.A. Red-Nord, Grumeza nu a informat Consiliul Societății cu privire la conflictul de interese în care se afla.

Inspectorul de integritate nu a putut reține argumentele lui Grumeza referitoare la încetarea procedurii de control în legătură cu faptul expirării termenului de prescripție de atragere la răspundere contravențională, întrucât inspectorul nici nu a dispus atragerea acestuia la răspundere.

Astfel, ANI a decis să-l decadă pe ex-directorul general interimar al S.A. Red-Nord, Valeriu Grumeza, din dreptul de a exercita o funcție publică sau de demnitate publică, cu excepția funcțiilor electorale, pentru o perioadă de 3 ani.

Grumeza a demisionat de la S.A. Red-Nord la 8 august 2019, la câteva zile după ce un grup de angajați ai întreprinderii au venit cu acuzații grave la adresa lui. Oamenii afirmau că Valeriu Grumeza presează, intimidează și umilește angajații de rând, iar de cealaltă parte promovează în funcție oameni din anturajul său.