Principală  —  Ştiri  —  Social   —   DOC/ Președinta Sandu a semnat…

DOC Președinta Sandu a semnat decretul de promulgare a Legii privind protecția socială a cetățenilor care au avut de suferit de pe urma catastrofei de la Cernobîl

Foto: presedinte.md

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a semnat miercuri, 12 mai, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea articolului 9 din Legea nr.909/1992 privind protecția socială a cetățenilor care au avut de suferit de pe urma catastrofei de la Cernobîl.

Proiectul de lege prevede majorarea alocației lunare pentru îngrijire, însoțire și supravegherea participanților la lichidarea avariei de la Cernobîl, cu dizabilitaţi severe, de la 500 lei la 80% din cuantumul pensiei minime pentru limită de vîrstă, stabilit anual de Guvern. 

„Modificarea va garanta nu doar majorarea alocației. Odată cu indexarea pensiei minime pentru limita de vârstă se va consolida și mărimea alocației”, se arată în nota informativă la proiect.

Actualmente, conform Legii privind alocațiile sociale de stat pentru unele categorii de cetățeni, pentru persoanele care îngrijesc, însoțesc și supraveghează la domiciliu un copil cu dizabilitate severă în vârstă de până la 18 ani; persoanele cu dizabilități severe din copilărie; persoanele cu dizabilități severe nevăzătoare, cuantumul alocației respective constituie 80% din pensia minimă pentru limita de vârstă. Astfel, legislația în vigoare nu asigură abordarea unitară a măsurilor de protecție socială pentru persoanele cu dizabilități severe, care au aceleași necesități de suport din partea unei terțe persoane, consideră autorii proiectului.

Proiectul de lege care aparține socialiștilor a fost aprobat în două lecturi joi, 22 aprilie, de 67 de deputați.