Principală  —  IMPORTANTE   —   Președinta Maia Sandu anunță că…

Președinta Maia Sandu anunță că a întors Parlamentului mai multe legi votate de PSRM-ȘOR

Foto: Presedinte.md

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, anunță vineri, 14 mai, că a întors Parlamentului mai multe legi votate de majoritatea PSRM-ȘOR în luna aprilie curent din motiv că acestea „sunt scrise vag și conțin portițe de corupție pentru scheme de delapidare și înstrăinare a bunurilor publice”.

Maia Sandu spune că a analizat mai multe legi și a decis să le întoarcă Legislativului pe cele cu probleme majore. Proiectul pentru abrogarea „Legii miliardului” votată de PSRM-ȘOR este una din legile pe care șefa statului le-a respins.

„Viitorul Parlament le va reexamina și va decide ce face – le va modifica, pentru a elimina deficiențele, sau le va retrage. Prin urmare, am respins legea 71 din 23 aprilie 2021, promovată de socialiști și Șor drept o lege care ar anula datoria miliardului furat. În primul rând, orice lege pe tema miliardului furat votată de deputații lui Șor nu are cum să fie bine intenționată. În al doilea rând, e vorba de o lege similară celei declarate neconstituționale acum două luni. Dar cel mai important – legea dată nicidecum nu ușurează povara acestei datorii pentru cetățeni – miliardul furat cum a fost la hoți așa și va rămâne la ei, dacă nu se apucă procuratura de treabă.

Ceea ce se întâmplă prin această lege este transformarea unei datorii de stat în inflație și instabilitate financiară. Cu alte cuvinte, tot cetățenii achită miliardul furat, dar deja prin prețuri crescute și dobânzi mai mari la credite. Este un exemplu clar de manipulare a opiniei publice, cu titlu pompos și conținut infect al legilor cu care ne-au deprins partidele corupte. Nu promulg legi mincinoase”, a scris Maia Sandu într-o postare pe Facebook.

Șefa statului spune că a respins și legile 69 și 70 din 23 aprilie curent, prin care statul ar fi compensat cheltuielile pentru energia electrică pentru consumatorii casnici pentru lunile aprilie și mai.

„Motivul e inechitatea. Ajutorul statului pe perioada pandemiei trebuie să meargă spre cei care chiar au nevoie. Aprobarea acestei legi ar însemna că din impozitele noastre, ale tuturor, vor primi compensații și oamenii cu venituri mari și foarte mari. Aceste compensații trebuie să ajungă la oamenii nevoiași, nu la deputați și miniștri sau la proprietari de castele și mașini luxoase. Am oprit legea 60, privind comerțul intern. Este o lege pornită dintr-o intenție bună, dar, în varianta în care a fost votată, va duce la creșterea prețurilor și încalcă angajamentele din Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Promulgarea legii în formula actuală va afecta exporturile spre Uniunea Europeană. Până în iulie, când o să avem un alt Parlament, o să propunem o variantă îmbunătățită a acestei legi”, a spus Sandu.

Totodată, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a întors Parlamentului și legea 53 din 23 aprilie care ar fi dus la creșterea cheltuielilor furnizorilor de energie electrică cu peste 20 de milioane de lei anual.

„Cost care urma să fie pus în tariful la energia electrică. Înțeleg că socialiștii se bucură de fiecare scumpire, crezând că asta lovește în președinte, dar e o abordare primitivă și lipsită de respect față de cetățeni. Oamenii înțeleg foarte bine situația. Am restituit și legea 52 din 22 aprilie 2021, care creează premise de coruptibilitate și lacune legale ce pot permite înstrăinarea terenurilor publice, o practică populară la prietenii deputaților corupți”, a precizat Maia Sandu.

De asemenea, șefa statului spune că a respins legea nr. 72 ce ar acorda actualului Guvern interimar dreptul de a semna tratate internaționale care implică angajamente financiare pentru R. Moldova și dreptul de a angaja și demite persoane cu funcție de demnitate publică și funcționari.

„E târziu pentru dregerea busuiocului. Au rămas mai puțin de două luni până la alegeri. Moldova nu are niciun angajament financiar internațional care nu ar răbda două luni pentru a fi semnat, iar numirile și demisiile în agenții și ministere trebuie să le facă Guvernul plenipotențiar, care va fi numit după alegeri, nu Voicu, Nagacevschi sau alți oameni întâmplători dintr-un Guvern demis”, a mai spus președinta.

În luna aprilie curent, majoritatea PSRM-ȘOR a aprobat mai multe proiecte de legi, unele dintre care au fost declarate anterior neconstituționale.