Principală  —  Ştiri  —  Social   —   DOC/ Președinta Maia Sandu a…

DOC Președinta Maia Sandu a semnat decretele de numire în funcție a doi ambasadori

Foto: presedinte.md

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a semnat decretul privind numirea lui Gheorghe Leucă în funcția de ambasador reprezentant permanent al R. Moldova pe lângă Organizația Națiunilor Unite (New York), precum și decretul privind numirea lui Dumitru Socolan în funcția de ambasador extraordinar și plenipotențiar al R. Moldova în Japonia.

Decretul privind numirea lui Gheorghe Leucă în funcția de ambasador reprezentant permanent al R. Moldova pe lângă Organizația Națiunilor Unite (New York):

Ziarul de Gardă a scris anterior că Gheorghe Leucă a fost ambasador al R. Moldova în Republica Azerbaidjan. Anterior a fost şef adjunct al Direcţiei Generale Cooperare Multilaterală în cadrul MAEIE. Leucă a făcut parte din misiunea permanentă a R.Moldova pe lângă ONU, New York. A absolvit Facultatea de Drept a USM şi Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti, Facultatea Relaţii Internaţionale.

Gheorghe Leucă

Decretul privind numirea lui Dumitru Socolan în funcția de ambasador extraordinar și plenipotențiar al R. Moldova în Japonia:

În 2017, ZdG a scris că Dumitru Socolan a fost ambasador al R.Moldova în Portugalia. În perioada 2009-2013, a deţinut funcţia de consul general al R. Moldova la Frankfurt pe Main, dar a fost rechemat pe motiv că ar fi fost implicat într-un accident rutier în Germania. Presa scria că Socolan, aflându-se în stare de ebrietate, a provocat un accident rutier şi a refuzat să treacă testul de alcoolemie. Acesta a părăsit locul accidentului cu un taxi. Pagubele au fost estimate între 15 şi 20 de mii de euro.

Dumitru Socolan

Pe 30 septembrie curent, Executivul a aprobat numirea în funcție a trei ambasadori. Gheorghe Leucă a fost numit în funcția de ambasador reprezentant permanent al R. Moldova pe lângă Organizația Națiunilor Unite (ONU). Daniela Cușbă a fost numită în funcția de ambasadoare reprezentant permanent al R. Moldova pe lângă Consiliul Europei (CE). Guvernul l-a numit pe secretarul de stat Dumitru Socolan în funcția de ambasador al R. Moldova în Japonia.