Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ O companie care deține…

DOC O companie care deține imobile de 60 de milioane de lei în perimetrul Gării Auto Chișinău acuză că ar fi supusă unui „atac raider”

Foto: TV8

Reprezentanții companiei „Central House”, care este proprietara a 13 construcții amplasate în perimetrul „Gării Auto Chișinău”, evaluate în anul 2017 la aproximativ 60 de milioane de lei, acuză că ar fi supusă unui „atac raider” prin care persoane importante, inclusiv cu implicare și afiliere politică, ar încerca să preia controlul asupra firmei.

Societatea cu răspundere limitată „Central House” SRL a fost fondată în luna mai a anului 2011 de către Vitalie Perciun. În 2015, pentru a atrage investitori în afacere, Vitalie Perciun a semnat un contract de vânzare/cumpărare a 70% din companie cu firma „Ubicuit Grup” SRL – fondată în anul 2009 de către Andrei Scurtu. Vitalie Perciun susține însă că tranzacția de vânzare/cumpărare a cotei-părți nu a fost încheiată, iar compania „Ubicuit Grup” nici nu ar fi efectuat vreo investiție în afacerea în care a devenit asociat.

La 28 august 2019, Vitalie Perciun s-a adresat cu o cerere de chemare în judecată împotriva „Ubicuit Grup” SRL, pe motiv că reprezentanții companiei nu și-au onorat obligațiile contractuale și a solicitat rezilierea contractului de vânzare/cumpărare, cu restituirea dreptului transmis și încasarea cheltuielilor de judecată.

Prin hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, din luna iulie a anului 2020, s-a exclus compania „Ubicuit Grup” SRL din calitate de asociat al „Central House” SRL, aceasta fiind obligată de instanța de judecată să-i restituie cota lui Vitalie Perciun. Litigiul se află acum la Curtea de Apel Chișinău.

„Se constată rezoluțiunea contractului de vânzare-cumpărare a părții sociale în mărime de 70% din partea socială ai „Central House” SRL, autentificat notarial sub nr. 921 din data de 9 martie 2015 la notarul public Berghii Evghenii încheiat între Perciun Vitalie și „Ubicuit Grup” SRL. Se obligă pârâta „Ubicuit Grup” să restituie reclamantului Perciun Vitalie dreptul proprietate asupra fracțiunii în mărime de 70% din partea socială în mărime de 90% din capitalul social ai „Central House” SRL cu excluderea „Ubicuit Grup” SRL din calitatea sa de asociat din cadrul „Central House” SRL”, se arată în document.

La 5 iunie 2020, cu doar o lună înainte de decizia instanței de judecată însă, reprezentanții „Ubicuit Grup” SRL au cerut intentarea procedurii de insolvabilitate pe numele companiei, tot atunci au numit-o pe Adriana Crețu în calitate de administrator de insolvabilitate al „Central House” SRL.

Între timp, Vitalie Perciun a depus o plângere la Procuratură prin care reclama faptul că se încearcă preluarea companiei pe care a fondat-o în anul 2011. Procurorii însă au refuzat deschiderea unei cauze penale. La 4 februarie 2021, un judecător de instrucție de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a emis o încheiere de casare a ordonanțelor procurorilor de neîncepere a urmăririi penale, obligând cercetarea „infracțiunilor comise întru producerea modificării administratorului „Central House” SRL la 5 iunie 2020”.

Reprezentanții companiei „Central House” susțin că în spatele „atacului raider” ar sta omul de afaceri Alexandru Vîlcu, care este fondator, cofondator sau administrator la nu mai puțin 10 firme înregistrate în R. Moldova și Vladimir Andronachi, fost deputat al Partidului Democrat din Moldova (PDM), deputat neafiliat. Vîlcu este și unul dintre proprietarii companiei „Gările Auto Moderne”, firmă care gestionează Gările Auto din Chișinău. Bunurile companiei Central House se află în perimetrul Gării Auto Chișinău. Reprezentanții „Central House” susțin că Alexandru Vîlcu ar sta și în spatele „Ubicuit Grup”, firmă care are aceeași adresă juridică cu mai multe companii gestionate de Vîlcu.

De asemenea, reprezentanții companiei „Central House” mai spun că la cererea Adrianei Crețu, pe pretinse motive de boală, în luna decembrie a anului 2020, în calitate de administrator de insolvabilitate al companiei a fost desemnat Veaceslav Timotin. Potrivit lui Vitalie Perciun, prin acțiunile acestuia acum s-ar încerca preluarea controlului asupra companiei „Central House”.

Pentru a-și proteja afacerea, în anul 2017, având acordul Adunării Generale a Asociațiilor, Vitalie Perciun a transmis în locațiune spațiile comerciale ale „Central House” SRL către „Central Group” SRL până la 31 iulie 2063. Potrivit lui Perciun, în spațiile comerciale vizate activează în jur de 80 de agenți economici.

Reprezentanții companiei fondate de Perciun susțin că, la 12 februarie 2021, au fost deconectați de la energia electrică o parte din agenții economici care arendează încăperi în spațiile comerciale deținute de „Central House” și ar fi fost blocat accesul la panourile de electricitate.

„La fața locului au venit câteva echipaje de poliție, dar nu au făcut nimic, au spus că până când nu se vor pronunța asupra plângerii „Central Group” SRL, energia electrică nu poate fi conectată, chiar dacă au fost informați că agenții economici suportă prejudicii rezultate din alterarea mărfii, incapacitatea de a lucra, deși angajații achitau locațiunea; securitatea și integritatea bunurilor nu poate fi asigurată deoarece sistemul tehnic de alarmă nu funcționează. Între timp, angajații organizației de pază „Bercut”, care asigură paza companiei, au primit apeluri telefonice și au părăsit clădirea, lăsând reprezentanții firmei „Central Group” să fie loviți și înlăturați de la panouri de „Premium Security Group” SRL”, susțin reprezentanții companiei.

Ulterior, agenții economici au înaintat câteva plângeri prin care susțin că au fost chemați de avocatul Alexandru Zmeu și de un angajat al „Gările Auto Moderne” la etajul trei al oficiului, fiind presați să încheie cu administratorul de insolvabilitate Veaceslav Timotin alte contracte de locațiune.

Alexandru Vîlcu: „Nu am niciun interes față de această companie. Este o aberație”

Solicitat de Ziarul de Gardă, omul de afaceri Alexandru Vîlcu ne-a spus că nu are interese față de compania „Central House” și că reprezentanții acesteia au refuzat rezilierea contractului prin care închiriază terenul de la „Gările Auto Moderne”.

„Nu am niciun interes față de această companie. Eu aș vrea să vedeți cum au intrat cei de la „Central House” în posesia teritoriului care aparține statului. Cum au luat teritoriul de la stat, în mod abuziv. Interesele noastre sunt „Gările Auto Moderne”, căci, la un moment dat, noi am vrut să începem reconstruirea Gării Centrale. Să facem o parcare supraetajată, un terminal nou pentru sala de așteptare pentru pasageri. Ei astăzi închiriază terenul de la „Gările Auto Moderne” și noi am vrut să reziliem acest contract, ca să putem să construim ceea ce am pus în planul de investiții cu Agenția Proprietății Publice. Până la urmă, ei sunt pe teritoriul statului, au un contract de chirie de la stat, un contract care se poate rezilia oricând, dar ei refuză să-l rezilieze. Perciun a dat firma în insolvență și acum această firmă este în insolvență. Nici noi, nici statul nu putem face nimic ca să preluăm acest teren. Este o aberație (…). Un „atac raider” se aduce la o firmă care are profituri și active, dar la o firmă care are datorii de milioane se poate de adus un „atac raider”?”, a spus Vîlcu.

L-am contactat și pe deputatul Vladimir Andronachi pentru a afla dacă ar avea interese față de compania fondată de Perciun, însă acesta nu a răspuns la apeluri. Ulterior, i-am expediat și un mesaj lui Andronachi, însă, deocamdată nu am primit niciun răspuns.

Administratorul de insolvabilitate al companiei „Central House”: „Fără comentarii”

Pentru a afla mai multe informații la subiect, dar și pentru a comenta acuzațiile care i se aduc, reporterul ZdG l-a contactat pe administratorul de insolvabilitate al companiei „Central House”, Veaceslav Timotin, însă acesta a refuzat să discute cu ZdG și a deconectat apelul. „Fără comentarii”, a spus Timotin. Nici avocatul companiei „Ubicuit Grup” SRL, Oleg Tănase, nu a răspuns la apelurile și mesajul ZdG.